CRISI L'IMPACTE SOCIAL
Crònica 19/09/2011

Alemanya busca captar Enginyers al sud d'Europa

Els alemanys són previsors i saben que a la llarga necessitaran molta més mà d'obra qualificada de la que poden produir. Per això han fixat la vista en països en crisi com Espanya i Itàlia per captar talent.

Isaac Lluch
3 min
L'interès dels joves creix i les autoritats alemanyes els aplanen el camí per poder cobrir un dèficit de 73.000 tècnics.

Berlín.L'any 2025, Alemanya tindrà 6,5 milions de persones menys en edat de treballar que ara. Segons càlculs de l'Institut Nacional d'Ocupació Alemany (BA), el país necessita rebre anualment 200.000 immigrants capaços d'exercir una professió, sense comptar els familiars que podrien arribar d'afegit. En la campanya contra la falta d'empleats qualificats, les autoritats alemanyes intenten captar enginyers, especialistes en tecnologies de la informació i personal sanitari que estiguin frustrats als països més debilitats de l'eurozona. "Hi ha un gran potencial a Espanya, milers d'enginyers i tècnics de la informació estan sense feina", analitza la directora de la Central d'Intermediació d'Especialistes i Estrangers (ZAV), Monika Varnhagen.

Hi ha un punt de la solució que quadra força bé: segons la plataforma de la UE Eures, 130.000 espanyols busquen feina fora de casa. I només d'enginyers, Alemanya necessiten cobrir 73.000 vacants. De totes les especialitats. "La falta de treballadors és dramàtica", assumeix Lars Funk, dirigent de l'Associació d'Enginyers Alemanys (VDI). Molts empresaris, assegura, van a la caça de talent a Espanya i reben suport de diferents bandes.

Per exemple, el govern de la cancellera Angela Merkel s'ha compromès fa poc a facilitar l'entrada al mercat laboral alemany d'enginyers electrònics, constructors de màquines i vehicles i metges de nacionalitat estrangera. A més a més, els diplomes estrangers, que fins ara eren difícilment homologables, són reconeguts amb més facilitat que abans.

En el cas concret d'Espanya, l'ambaixada a Madrid ha presentat recentment l'anomenada Setmana d'Alemanya, conjuntament amb el servei d'intercanvi acadèmic alemany i els instituts Goethe de Madrid i Barcelona. La cambra de comerç alemanya per a Espanya també va oferir recentment actes amb el lema "Mobilitat professional germano-espanyola" per a enginyers espanyols. L'acollida va ser molt bona: prop de 300 enginyers s'hi van apropar, segons va confirmar a Der Spiegel la cambra de comerç.

Sol·licituds d'informació

Des de la VDI s'assegura igualment que cada cop arriben més sol·licituds d'informació procedents d'Espanya que s'interessen per contactar amb empresaris. És més, Funk remarca que des de la seva associació i des de la Federació Central d'Enginyers Europeus (Feani) s'està impulsant una mena de carnet professional -"que a Espanya està en ple procés de preparació", afegeix- per facilitar l'arribada de treballadors qualificats a Alemanya.

Però precisar quants enginyers espanyols o catalans han pogut fins ara seguir la crida d'Alemanya no és fàcil. Segons argumenta la ZAV, no tots els immigrants troben feina a través de l'Institut Nacional d'Ocupació o amb l'ajuda de la plataforma d'internet Eures. "Però l'interès és notable", referma Varnhagen, que insisteix que quan l'administració laboral espanyola organitza amb la ZAV actes d'informació, les sales s'omplen de gent interessada a trobar feina.

No obstant, des de la mateixa ZAV s'adverteix que trobar feina a Alemanya no és tan fàcil com es podria imaginar en funció de les vacants. Els mediadors de treball de la ZAV volen evitar que el demandant de feina arribi al país germànic sense preparació. Per començar, si el nouvingut arriba sense coneixements de la llengua alemanya tindrà poques oportunitats de treballar i s'encallarà amb la burocràcia. La falta de coneixements d'alemany sovint és la raó per la qual molts immigrants laborals tenen poques opcions d'establir-se a Alemanya, o el motiu pel qual se'n van directament a buscar feina a un país de parla anglesa. Allà, a més de més facilitat idiomàtica, les autoritats ofereixen a vegades als estrangers altament qualificats no només un lloc de feina, sinó un paquet de possibilitats per a tota la família -amb curs de llengua, pis, treball per al cònjuge i plaça a la llar d'infants per a nens-. "D'aquests exemples en podem aprendre a Alemanya. No n'hi ha prou de tenir empreses i productes atractius. La societat ha d'estar preparada per acollir aquestes persones i integrar-les", reflexiona Varnhagen. Alemanya es prepara per seduir els desocupats catalans, espanyols i del sud d'Europa en general. Pel seu propi interès.

stats