Crònica 07/08/2011

Alemanya carrega contra la tasca de Durão Barroso

Isaac Lluch
2 min
Angela Merkel és de vacances i no s'ha pronunciat, però té el país en contra de Barroso.

Berlín.Les dramàtiques caigudes de la borsa tenen un gran culpable. I no és ni l'encongiment de les empreses ni els problemes del deute dels Estats Units o Europa. No. Segons molts experts financers i polítics alemanys qui ha provocat la setmana borsària més negra des de la tardor del 2008 és el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso.

El govern de la cancellera Angela Merkel està d'allò més empipat amb el mandatari europeu, que va exigir per carta una ampliació del paquet de rescat per als països més collats de la zona euro. "Un debat com aquest arriba a deshora", va criticar el vicecanceller liberal i ministre d'Economia, Philipp Rösler. "Tot just fa dues setmanes que es van aprovar a Brussel·les bones decisions. Qui ara les posa en dubte intranquil·litza els mercats", va assenyalar ahir a la revista Focus el titular de Merkel.

El cap de la fracció parlamentària del Partit Liberal (FDP) i antecessor de Rösler al ministeri, Rainer Brüderle, encara va afilar més la crítica: "Per consolidar l'euro necessitem un efectiu i reforçat segon pacte d'estabilitat i creixement i no una frívola carta des de Brussel·les".

En l'entorn del govern alemany se sospita que darrere les paraules de Barroso hi ha una actitud fredament calculadora. L'excap de govern portuguès voldria utilitzar el pànic als mercats per forçar la introducció d'eurobons per auxiliar els països més endeutats, com Portugal, Grècia, Irlanda, Itàlia i Espanya. "Aquesta permanent xerrameca fa més mal que bé a les nostres mesures de rescat", va assegurar ahir Alexander Dobrindt, el secretari general de la CSU, aliada bavaresa en el govern de Merkel. "Les intencions de Barroso són contrapoductives i no calmen els mercats".

Un expert en borsa, Wolfgang Gerke, encara va anar més lluny quan va demanar al president de la Comissió Europea que plegui. "Va ser irresponsable portar el nerviosisme als mercats i posar els col·legues sota pressió. Necessitem al capdavant de la Comissió algú que sigui neutral. Exigeixo la dimissió de Barroso", va dir Gerke a la televisió.

stats