CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 11/01/2011

Alemanya comença una matança massiva del bestiar intoxicat

Alemanya viu desconcertada per l'escàndol de les dioxines que ha obligat a tancar més de 4.000 granges. Mentre el govern alemany ho investiga, alguns estats federals comencen a sacrificar el bestiar.

Isaac Lluch
2 min
Un granger d'Emstek, al nord d'Alemanya, amb els paquets d'ous de la seva explotació de 55.000 gallines .

BerlínTot just es veu la punta de l'iceberg. El que va començar com un problema per a algunes granges ara s'ha convertit en un escàndol a tot Alemanya que ja aixeca polseguera també internacionalment. I no només als països veïns, on Holanda i Dinamarca investiguen casos en què empreses nacionals han comprat pinsos contaminats amb dioxines procedents d'Alemanya, sinó a Brussel·les. La Comissió Europea va avançar ahir, a través del portaveu de la comissió de sanitat, Fréderic Vincent, que les autoritats alemanyes haurien de matar els animals de les granges contaminades amb dioxines per restaurar la confiança dels consumidors. Vincent va explicar, mentre recordava que no només han resultat contaminades milers de gallines, sinó també porcs i bovins: "La destrucció és obligatòria en el cas de la carn, els ous i la llet contaminades. Però el sacrifici d'animals no és obligatori. La decisió l'han de prendre les autoritats nacionals o regionals. En alguns estats federals ja ha començat". La Comissió Europea beneeix igualment l'anunci fet per la ministra d'Agricultura i Protecció del Consumidor, Ilse Aigner, que endurirà els controls a les empreses fabricants de greixos utilitzats per a l'alimentació animal. La titular del govern de la cancellera Angela Merkel alerta que les conseqüències del cas de les dioxines estan tan obertes com encara ho estan les investigacions, i ja ha anticipat que està planificant una separació més rígida del processament de greixos per a pinsos i greixos industrials. Aigner, que va admetre que el perjudici de l'escàndol és "immens", va exigir de la indústria de nutrició per a bestiar "propostes concretes" de com es poden evitar en el futur casos com aquest i va defensar la revisió de les penes en els casos de vulneracions de la seguretat alimentària.

El ministeri d'Agricultura va confirmar la reobertura d'unes 3.000 granges animals a la Baixa Saxònia, però 1.635 continuen tancades. Aigner va refusar ahir taxativament l'informe difós per la organització de defensa del consumidor Foodwatch, segons el qual restes de pesticida van originar la contaminació amb dioxines en els pinsos.

stats