Crònica 12/01/2012

Alemanya es compromet a aportar més diners al fons de rescat europeu

Merkel obre la porta a incrementar la contribució de la primera potència europea al fons de rescat. Els socis europeus van acordar ampliar-lo a un bilió d'euros, però cada cop sembla més difícil.

à.f.m.
2 min
Mario Monti, que ahir va rebre l'aval d'Angela Merkel, va anunciar Que aviat aprovarà mesures de liberalització.

BARCELONALa cancellera Angela Merkel va voler enviar ahir als mercats un missatge per demostrar el seu compromís amb el futur de l'euro. Després de reunir-se amb el primer ministre italià, Mario Monti, Merkel va assegurar: "Si la solidaritat és necessària a la zona euro, estem disposats a reaccionar immediatament". Posteriorment, va indicar que el seu país està disposat a augmentar la seva aportació al fons de rescat europeu.

El fons de rescat ha d'estar dotat amb un bilió d'euros, segons van acordar els estats membres al novembre. Amb aquesta quantitat, Europa pretenia demostrar que està preparada per afrontar el rescat de qualsevol país del Vell Continent, encara que es tracti d'Itàlia o Espanya, països considerablement més grans que els que fins ara han fet fallida (Grècia, Irlanda i Portugal).

De totes maneres, el pla no s'està complint i el director del fons, l'alemany Klaus Regling, va descartar posteriorment que es pugui assolir el bilió d'euros. Els països emergents -amb qui en principi es comptava perquè participessin al fons de rescat ampliat- han mostrat poc interès. Amb el seu compromís d'ahir, Alemanya va voler demostrar que per ella no quedarà, si cal, i que, si hi ha d'aportar més diners, ho farà.

Reconeixement a Monti

Angela Merkel va rebre Mario Monti a Berlín per passar revista sobre els plans del primer ministre italià. La cancellera va aplaudir les mesures "extraordinàriament importants i notables" que ha emprès Monti i va defensar que gràcies a aquestes mesures Itàlia i les seves perspectives de creixement econòmic en sortiran "enfortides".

Posteriorment, Monti va anunciar que en els pròxims dies encara té previst aprovar diverses mesures de liberalització amb l'objectiu de generar creixement econòmic. A més, el primer ministre va defensar que els italians han demostrat "maduresa" en donar suport majoritàriament al programa d'estalvi que ell ha executat i que va reconèixer que és "dur".

El primer ministre, que ahir va poder presumir d'haver reduït el dèficit lleugerament durant el tercer trimestre de l'any (Itàlia va acabar el setembre en el 4,3%, tres dècimes menys que un any enrere), va reivindicar per al seu país un paper més important en la presa de decisions europees. Itàlia és la tercera economia continental i, abans de veure's amb Merkel, Monti havia declarat en una entrevista a Die Welt que Alemanya i França no poden dirigir la UE en solitari.

Una vegada reunit amb la cancellera, Monti va suavitzar el to i va dir que "Alemanya, França i Itàlia treballaran intensament per trobar una solució a la crisi".

stats