CRISI DEL DEUTE
Crònica 01/04/2012

Alemanya convida Rajoy a ignorar la vaga

La UE va donar ahir un suport sense fissures als comptes del govern espanyol, però el BCE reclama que se n'acceleri l'aplicació. Berlín va menysprear la vaga espanyola per haver tingut "poc suport".

Laia Forès
3 min
VAGA A ESPANYA  El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schauble, creu que la vaga general no va tenir prou suport per fer marxa enrere.

BRUSSEL·LESTot i les mobilitzacions i les crítiques que hi ha hagut a l'Estat per rebutjar la reforma laboral i les retallades que ha aprovat el govern espanyol, els socis europeus han donat un copet a l'esquena al ministre d'Economia, Luis de Guindos, a la reunió europea que es va acabar ahir a Copenhaguen. En una Europa governada per la dreta, tothom aplaudeix l'aposta per l'austeritat dels pressupostos que va presentar divendres l'executiu de Mariano Rajoy per poder rebaixar el dèficit públic fins al 5,3% del producte interior brut. De Guindos no va rebre ahir cap retret, almenys públicament, dels seus homòlegs europeus pels comptes que preveuen un estalvi històric de 27.500 milions d'euros.

Encara que Rajoy no ho necessiti, ahir el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schauble, va donar via lliure al president espanyol per ignorar les protestes dels ciutadans. "Hem vist aquesta setmana una vaga general, però no ha rebut tant de suport perquè el govern espanyol deixi de prendre les decisions correctes", va dir Schauble. El ministre alemany va subratllar: "Són decisions que tots considerem correctes i necessàries i que són de l'interès d'Espanya". El titular de Finances alemany també va mostrar la seva "plena confiança" en el govern de Rajoy i va considerar que els pressupostos presentats divendres "van en la bona direcció".

Suport sense fissures

Després de mesos de llançar advertències a Espanya, la presentació dels comptes sembla haver satisfet l'eix franco-alemany. Tant Schauble com el ministre francès d'Economia, François Baroin, van donar ahir el seu suport sense fissures a Luis de Guindos. "Confiem en el govern espanyol. Hem vist una veritable determinació per complir els objectius", va afirmar Baroin. Altres socis, com Suècia, també van aprofitar la reunió a Copenhaguen per felicitar Espanya pels pressupostos, que reflecteixen l'austeritat que li demanava la Unió Europea. "És una política responsable", va assegurar el ministre de Finances de Suècia, el conservador Anders Borg.

De Guindos, però, va tornar a Madrid amb una petició molt concreta de Brussel·les i del Banc Central Europeu (BCE): ha d'accelerar la posada en marxa de les mesures que inclouen els pressupostos, com la reducció de la despesa dels ministeris o la pujada d'impostos. Si se segueixen els tràmits parlamentaris habituals, fins al juny no es podrien aplicar les retallades, una data que el BCE veu massa llunyana. Brussel·les i Frankfurt, tot i que estan satisfets amb el contingut dels pressupostos, són el contrapunt a les paraules amables que han dedicat a Espanya la resta de socis. Demanen no només que s'acceleri l'aplicació dels pressupostos sinó que es presentin immediatament els comptes de les autonomies.

La reunió de Copenhaguen, que va començar divendres, ha servit també per reforçar el fons de rescat europeu fins als 700.000 milions d'euros, malgrat que només 500.000 milions són diners nous. Els socis de l'euro consideren la xifra suficient, tot i que és menys del bilió que havien demanat organismes internacionals com l'OCDE o la mateixa Comissió Europea. Alemanya va vetar un reforç més contundent perquè això hauria suposat haver de posar més diners dels ja compromesos, un luxe que la cancellera, Angela Merkel, no es pot permetre a un any i mig de les eleccions federals.

L'augment de la dotació del fons arriba entre els rumors d'un tercer rescat a Grècia i d'un segon per a Portugal. El vicepresident del BCE, el portuguès Vítor Constancio, no va descartar ahir que el govern del seu país necessiti més endavant ajuda econòmica de la Unió Europea, tot i que ara mateix -va puntualitzar- considera que Lisboa està fent els deures.

La premsa internacional ahir recollia la notícia de la retallada anunciada pel govern espanyol i ho qualificava d'austeritat sense precedents. "Madrid adopta un pla de rigor històric", titulava en portada el francès Le Figaro . L' Internacional Herald Tribune destacava que "Espanya fa una retallada més profunda del pressupost per calmar els mercats", mentre que el diari econòmic de referència, el Financial Times , assegurava que "molts espanyols no comparteixen moltes decisions del ministre Montoro", a qui acusa de tenir poc carisma, "però pocs poden discutir que és el pressupost més auster des de la restauració de la democràcia".

stats