L'EMPREMTA DEL NAZISME
Crònica 22/07/2011

Alemanya desmantella la tomba del segon de Hitler

La tomba d'un dels majors criminals nazis ja no existeix. Les autoritats alemanyes han llançat al mar les cendres de Rudolf Hess per evitar que el seu sepulcre continuï sent lloc de culte de la ultradreta.

Isaac Lluch
2 min
L'antiga tomba del lloctinent de Hitler, Rudolf Hess, en una imatge d'arxiu de l'octubre del 2010, a la localitat bavaresa de Wunsiedel. Des d'ahir està buida.

Berlín.Oberta la tomba de Hess, que va ser el lloctinent d'Adolf Hitler, tot un poble espera descansar en pau. La localitat bavaresa de Wunsiedel assistia impotent any rere any a les peregrinacions que grups de neonazis feien al cementiri del municipi on estava enterrat qui el 1933 va ser nomenat per Hitler el seu suplent. Hess s'havia convertit en un màrtir de la ultradreta des que el 17 d'agost del 1987, als 94 anys i després de passar-ne 41 empresonat, es va penjar a la seva cel·la de la presó de criminals de guerra de Berlín-Spandau. L'home de confiança de Hitler havia estat condemnat a cadena perpètua en els judicis de Nuremberg.

Les autoritats bavareses han trobat una solució per acabar amb les visites dels ultradretans cada 17 d'agost a la tomba de Hess. Exhumades les despulles de qui va ajudar Hitler a editar La meva lluita , ideari del règim que va organitzar l'Holocaust, i llançades les cendres al mar -com Osama bin Laden-, el govern de Baviera posa fi a les marxes i memorials que els neonazis acostumaven a celebrar a Wunsiedel.

Aquest tipus de celebracions compleixen una funció important. Per a les organitzacions neonazis són un punt de cristalització, com un lloc i moment d'autoconsciència de grup. Aquestes dates fixes en què participen tots els membres reforcen l'estructura de l'agrupació de cara endins i demostren força de cara enfora. Per això les autoritats no van dubtar a actuar quan el contracte de sepultura que mantenia la família de Hess amb el cementiri estava a punt d'expirar.

L'exhumació es va dur a terme la matinada de dimecres, segons va publicar el diari Süddeutsche Zeitung . Coincidint, doncs, amb el 67è aniversari de l'atemptat frustrat contra Hitler, del 20 de juliol del 1944, que va ser perpetrat pel grup d'oficials liderats per Claus Schenk von Stauffenberg. La data es commemora a Alemanya com a símbol de la resistència contra el dictador i, no en va, ha estat l'escollida per desmantellar la tomba de Hess.

Celebracions prohibides

Ja des de l'any després de la seva mort, es van produir les primeres marxes il·legals per part de centenars de simpatitzants de l'extrema dreta. Després de violents avalots, el 1991 es van prohibir les manifestacions al voltant del sepulcre de Hess, enterrat amb els seus pares.

No obstant, les peregrinacions van continuar existint perquè el 2001 el Tribunal Constitucional alemany va afluixar la jurisprudència de la prohibició de manifestacions. Tot i que, el 2005, el Parlament federal alemany va endurir les condicions per a les marxes de la ultradreta, no ha estat fins ara que es pot haver solucionat el problema de soca-rel.

Malgrat tot, les autoritats alemanyes tenen altres fronts oberts amb els neonazis, com l'increment de la seva presència a internet.

stats