Crònica 02/01/2012

Alemanya és la gran vencedora de la moneda única

Tot i l'escepticisme inicial, l'euro s'ha mostrat més estable que el marc alemany. La mitjana d'inflació és més baixa que amb l'anterior moneda i un retorn al marc perjudicaria empreses i consumidors.

Isaac Lluch
2 min
Alemanya és la gran vencedora  de la moneda única

BERLÍNAl principi ningú a Alemanya s'estimava gens l'euro. Al capdavall, el vell marc alemany era el garant d'una divisa estable i un símbol de l'èxit econòmic del país. Així que, quan a partir del gener del 2002 els caixers automàtics van començar a escopir els nous bitllets europeus, la majoria de la població va rebre l'euro amb escepticisme. Fins i tot el sarcasme va acompanyar la moneda única en el seu naixement, fins al punt que a Alemanya se'l va batejar com a teuro , fruit d'un joc de paraules d'euro i de teuer (car, en alemany). "Des que es va introduir l'euro com a diners en metàl·lic, els preus de venda al públic s'han apujat un 17%", confirma Stefan Linz, de l'Oficina Federal Alemanya d'Estadística.

Què hi ha de veritat, però, en aquesta sentida inflació? Poca cosa, segons les estadístiques. Al contrari: en els deu anys de vida de l'euro la taxa d'inflació s'ha situat de mitjana en l'1,6%. En els 53 anys de marc alemany aquest índex havia rondat el 2,6%. "L'euro és més estable que el marc alemany", avalua l'Associació de Bancs Alemanys (BdB).

Tot just acabada de posar en circulació, el 2002, la moneda comuna europea ja havia perdut la seva reputació. Avui, la crisi del deute, les cimeres d'urgència i les milionades del paquet de rescat han alimentat la desconfiança en l'euro. Durant el 2011 han aparegut enquestes en què un de cada dos ciutadans alemanys volien tornar al vell marc. A tall d'anècdota, el Bundesbank ha calculat que més de 13.000 milions de monedes i bitllets de l'antiga divisa romanen en soterranis de cases particulars i en velles maletes. Però per la majoria d'experts tot aquest subsòl de nostàlgia o por no és representatiu del significat real de l'euro per a l'economia alemanya. "Un 80% de les exportacions alemanyes es porten a terme gràcies a l'euro i això és molt més del que nosaltres aportem a la zona euro i a la UE", admet l'Associació Alemanya de Comerç Majorista, Exterior i de Serveis (BGA).

Merkel defensa el canvi

Per això, "l'euro mereix tot l'esforç", insisteix Angela Merkel. "Malgrat les turbulències, l'euro aporta creixement, llocs de treball i, amb això, benestar a Alemanya", raona la cancellera, conscient, en el fons, que si els alemanys continuessin tenint el marc, llavors els interessos serien molt més alts i el valor exterior de la moneda molt més fort, amb conseqüències negatives per a empreses, treballadors i consumidors.

Els alemanys continuen confiant en l'euro, apunten les últimes enquestes. En part, perquè no hi ha cap altra alternativa. Amb els seus defectes de naixement i creixement, feliciten l'euro amb un "per molts anys".

stats