L'AMENAÇA TERRORISTA
Crònica 21/12/2010

Alemanya viu en psicosi d'atemptat després d'Estocolm

El govern alemany admet que ha de reformar l'estructura de seguretat, en ple clima d'alerta per un atac terrorista. Centralitzar els cossos policials pot ser útil, però crear un FBI a l'alemanya no convenç ningú.

Isaac Lluch
2 min
Un agent de la policia federal patrulla per un vagó d'un tren a Stuttgart, al sud d'Alemanya.

Corresponsal a Berlín"No deixeu les vostres pertinences desateses. Si en veieu al vostre voltant, aviseu de seguida, sisplau." Aquest missatge de seguretat que tant sona als aeroports d'arreu del món també se sent molt a Berlín. No només als aeròdroms, també a les estacions de metro i fins a cinc cops al dia en determinades biblioteques del centre de la capital, com la Grimm-Bibliothek, que rep uns 5.000 universitaris al dia.

Les mesures de precaució s'han reforçat massivament a les grans ciutats d'Alemanya. Els "indicis concrets" de les autoritats sobre atacs que presumptes islamistes ja haurien planejat al país han disparat els debats sobre seguretat.

Hi ha hagut dies que Alemanya ha hagut de combatre molt per no caure en el pànic. Uns 200 trens van patir retards o cancel·lacions en un mateix dia després de falses alarmes, com el cas d'una maleta abandonada a l'estació de Düsseldorf amb objectes de les escombraries; unes jornades en què la policia assegurava no donar abast i el seu cap federal, Matthias Seeger, deia: "Som, en una escala de perill d'atemptat de l'1 al 10, al nivell 9".

Hi ha hagut setmanes que s'han multiplicat per deu les denúncies ciutadanes a Berlín per la detecció d'objectes sospitosos. Del 15 de novembre a l'1 de desembre el número d'emergència de la policia va rebre 221 trucades que informaven d'objectes sospitosos. En el mateix període de l'any passat se'n van registrar 22. Les autoritats alemanyes van decidir llavors tancar al públic els accessos al Reichstag, que la premsa situava com un dels principals objectius terroristes -al febrer o març-, juntament amb aeroports, estacions i mercats nadalencs.

El ministre d'Interior, Thomas de Maizière, ha fet crides a la calma, però el seu homòleg a la ciutat-estat de Berlín, Erhart Körting, ha precisat que havien arribat molts indicis rellevants d'un possible atemptat a finals de novembre: un comando de quatre terroristes s'hauria fet amb visat per circular a la zona Schengen. "Passada la data es relativitzen les coses, però és massa aviat per donar el toc de cessament d'alarma", insisteix Körting, que al novembre es va haver de disculpar per instar la ciutadania a "denunciar" a la policia "qualsevol comportament estrany o veïns que parlin en àrab".

Reforma de la seguretat

L'atemptat a Estocolm de l'11 de desembre ha confirmat a les autoritats alemanyes que no hi ha cap lloc lliure de ser objectiu terrorista i que cada cop hi ha més perpetradors amateurs d'atemptats. De Maizière s'ha decantat per fer una reforma profunda de l'arquitectura de seguretat alemanya i crear una "superpolicia" amb la fusió de l'Oficina Federal d'Investigació Criminal i la Policia Federal. El ministre d'Interior, no obstant, ha hagut de remarcar que no seria una versió alemanya de l'FBI nord-americà. La fusió s'observa amb lupa davant el temor que resti poder als cossos de seguretat de cada estat federal. D'una banda, la globalització del crim i les assignacions més enllà de les pròpies fronteres -Alemanya forma policies locals a l'Afganistan- recomanarien una sola policia per millorar-ne la comunicació; de l'altra, en aquest país, històricament, la centralització de la policia no ha deixat cap bona experiència i això pesa bastant. Com una alerta permanent.

stats