GEOLOGIA
Crònica 12/10/2011

Alerta roja i evacuacions a El Hierro davant d'una nova erupció

El sud de l'illa canària d'El Hierro està des d'ahir en alerta roja de risc d'erupció volcànica. Els habitants de La Restinga, la població més propera a l'erupció de dilluns, han estat evacuats preventivament.

Auri Garcia Morera
2 min
Alguns habitants de La Restinga, el poble més proper a l'erupció de dilluns, van ser traslladats a Valverde, a l'altre extrem de l'illa.

Barcelona.Després de l'erupció volcànica submarina que va tenir lloc dilluns cinc quilòmetres al sud de l'illa d'El Hierro, els experts consideren probable que hi hagi una nova erupció a la mateixa zona, tot i que aquesta vegada seria en aigües més superficials i properes a la costa i amb la possibilitat que el magma provoqui explosions.

Per aquest motiu, ahir al migdia es va activar l'alerta roja de risc d'erupció i es va decidir evacuar els 547 habitants de La Restinga, la població situada més al sud de l'illa, de manera preventiva. La majoria de veïns van optar per desplaçar-se a casa de familiars, i una seixantena va ser traslladats a una residència d'estudiants de Valverde, la capital, a l'altre extrem de l'illa.

Una altra mesura de precaució va ser la prohibició de la navegació, la pesca i el submarinisme a quatre milles marines de la punta de La Restinga, incloent-hi qualsevol activitat esportiva o recreativa.

Reunió a la Moncloa

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va reunir a la tarda a la Moncloa amb els ministres de Foment, Interior i Defensa, a més de diversos experts, per analitzar la situació. Després de rebre els informes dels tècnics de l'Institut Geogràfic espanyol i de l'Agència Estatal de Meteorologia, Zapatero va garantir que enviarà a l'illa d'El Hierro tots els mitjans que siguin necessaris en cas que la situació empitjori.

Les autoritats canàries van optar per treure importància als fets i fer una crida a la calma de la població. El director general de Seguretat i Emergències del govern canari, Juan Manuel Santana, va precisar que l'alerta roja només afecta La Restinga i que l'evacuació dels seus habitants és més aviat un "trasllat preventiu". El president del cabildo d'El Hierro, Alpidio Arnas, va insistir que no és una evacuació sinó només una "reubicació".

Dilluns el president del govern canari, Paulino Rivero, va afirmar que la crisi sísmica no suposava cap risc per a la població. Ahir Rivero no va fer declaracions i va deixar que fos Juan Manuel Santana qui admetés que la nova erupció sí que suposa "més risc, per l'augment d'explosivitat".

Possible naixement d'un volcà

Segons va explicar a l'agència Efe el director de la Xarxa Sísmica de l'Institut Geològic espanyol, Emilio Carreño, "el que estem a punt de veure és el naixement d'un volcà, si és que arriba a produir-se". Carreño detalla que les "tremolors" que hi ha des de fa mesos a El Hierro són manifestacions típiques de l'activitat de l'escorça terrestre. Les "tremolors volcàniques" que es detecten ara, en canvi, indiquen que el magna s'està desplaçant en sentit ascendent i fan preveure una erupció.

stats