MEDI AMBIENT
Crònica 30/08/2011

Alerta a l'Ebre pel minitransvasament que reclama Castelló

D.r.
2 min
El Pla Hidrològic va mobilitzar milers de persones fa 10 anys a Catalunya i l'Aragó.

TORTOSA.La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha decidit reactivar tots els mecanismes de lluita contra els transvasaments davant la insistència de Castelló per rebre aigua de l'Ebre. Les alertes han sorgit després de conèixer una sentència del Tribunal Suprem que obliga el govern espanyol a posicionar-se sobre la petició feta per la Diputació de Castelló de rebre 90 hectòmetres cúbics d'aigua de l'Ebre a través d'un minitransvasament.

Els antitransvasament han avisat que es preveu una "tardor calenta" i han demanat a la societat ebrenca que estigui preparada per mobilitzar-se. Així mateix, la plataforma ha reclamat als polítics ebrencs i al Govern que es posicionin i "no mirin cap a un altre lloc".

Els antitransvasament havien advertit des de fa temps que els "nous transvasaments" s'estaven planejant a través dels regadius, concretament amb el Segarra-Garrigues cap a Barcelona i amb el Xerta-Sénia cap a Castelló. "El temps ens ha acabat donant la raó", assegura el portaveu de la plataforma, Joan Antoni Panisello.

Moció a la Diputació

A partir de la sentència del Tribunal Suprem, la Diputació de Castelló ha decidit tornar a activar la maquinària per aconseguir l'aigua de l'Ebre. El seu president, Javier Moliner, ha anunciat que presentarà una moció al plenari de l'ens provincial que reivindiqui el minitransvasament. En un comunicat de premsa, Moliner defensa que el minitransvasament és una "qüestió de justícia" perquè la província de Castelló també aporta cabals d'aigua a l'Ebre.

La petició d'aigua de l'Ebre de la Diputació de Castelló es va fer el 2007. El govern espanyol no la va contestar i es van presentar una sèrie de recursos fins que el Suprem obliga ara el govern espanyol a pronunciar-se. Des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre es confia que "CiU, que té un pes molt fort per poder influir en la decisió, no torni a caure en el mateix error que l'any 2000".

stats