09/07/2011

Alfredo i Mariano, vides paral·leles

2 min
Alfredo i Mariano, Vides paral·leles

El PSOE i el PP ja tenen els candidats i treballen en programes i missatges que els permetin il·lusionar l'electorat. En temps de crisi i incertesa ni els uns ni els altres han arriscat i han optat per opcions testades. Mariano Rajoy ho provarà per tercer cop i Alfredo Pérez Rubalcaba interpretarà el seu enèsim paper a l'auca del PSOE. I si fent de candidat no se'n surt ho vol provar com a líder del partit. Si Rajoy falla, cosa que no preveu cap enquesta, marxarà a casa. Amb ells, però, és més fàcil jugar a les similituds que a les diferències.

01. Llarga experiència

A diferència d'Aznar, de Zapatero i de Suárez , presidents tot just amb 40 anys, Rajoy arribaria a la Moncloa amb 57 anys i Rubalcaba amb 61. Els dos es dediquen professionalment a la política des del 1982. El socialista va començar com a alt càrrec al ministeri d'Educació i el popular com a director de Relacions Institucionals de la Xunta de Galícia.

02. Càrrecs semblants

Rubalcaba i Rajoy han ocupat, entre d'altres, els ministeris d'Eduació i Interior. I també han ostentat el càrrec de vicepresident primer i portaveu del govern, amb Zapatero el primer i amb Aznar el segon.

03. Escollits a dit

A Rajoy el va situar com a candidat Aznar en persona el 2003 i va deixar a la cuneta altres opcions com Jaime Mayor Oreja, Rodrigo Rato i Ángel Acebes. En el cas de Rubalcaba les pressions dels barons a Zapatero fa unes setmanes van fer que el PSOE desistís de fer primàries després que Carme Chacón, que hi volia concórrer, tirés la tovallola.

04. En lloc de qui plega

El candidat del PSOE i el PP van ser nomenats després que Zapatero i Aznar decidissin, de la Moncloa estant, no repetir de candidats després de vuit anys com a presidents. El primer s'hi va estar entre el 1996 i el 2004 i el segon del 2004 al 2012 si no hi ha un avançament tècnic.

05. Moderats a casa seva

Rajoy no ha destacat mai per fer declaracions gruixudes i, com Rubalcaba, sempre ha estat considerat un dels dirigents més centristes i moderats del seu partit.

06. Ideologia, la justa

Rajoy no amaga que és "de dretes" i Rubalcaba brandarà la bandera de l'esquerra, però l'un i l'altre tenen una ideologia més aviat laxa que els permet ser pragmàtics. El contorsionisme ideològic de Rubalcaba és ben conegut i Rajoy ha defugit sempre enquadrar-se en alguna de les grans famílies de la dreta, ja sigui la liberal o la democratacristiana.

07. Dones com a rivals

El president del PP va veure perillosament amenaçat el seu lideratge al congrés que el partit va celebrar a València el 2008. Esperanza Aguirre va estar a punt de presentar-se com a alternativa i al final ho va intentar a través de tercers. Al PSOE, Carme Chacón es reserva com a alternativa si Rubalcaba punxa.

stats