Acords estratègics
Crònica 24/05/2011

Aliances amb els petits

2 min
Aliances amb els petits

Després d'aconseguir uns resultats històrics i de trencar 32 anys d'hegemonia socialista a Girona, CiU només pot optar o per la sociovergència o per buscar el suport dels tres regidors de la CUP -que ja assegura que no entrarà al govern- per governar en minoria. El PP, que també té tres regidors, no està per ara entre les preferències dels convergents per arribar a un acord.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha perdut la majoria absoluta que els socialistes han tingut a les mans des del 1983 i que Celestino Corbacho va consolidar durant quatre mandats fins que va ser nomenat ministre de Treball el 2008. Així doncs, Marín haurà de pactar amb ICV-EUiA per garantir l'estabilitat del seu govern. L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, a qui el cas Pretòria ha passat factura, també ha perdut la majoria absoluta: s'haurà d'entendre amb els ecosocialistes per governar. L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, també ha perdut l'hegemonia i pactar amb ICV és l'única via que té per contrarestar la suma de CiU i PP.

L'alcalde d'Unió de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ha revalidat la victòria, té vàries opcions de pacte per esquivar fàcilment la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada. Vila d'Abadal, amb 8 regidors, pot reeditar l'aliança amb PSC (2) i ERC (2). Però ara també pot tenir en compte els dos regidors de la CUP i el de Solidaritat per forjar una aliança diferent.

Havent perdut la meitat de regidors, els socialistes de Manresa queden fora de joc. CiU, que n'ha obtingut 8, pot escollir entre els tres regidors del PP, els tres d'ERC i els dos de la CUP. Tenint en compte que els republicans han governat fins ara en tripartit amb PSC i ICV, la CUP podria ser una de les preferències de suport dels convergents. El panorama és incert a Vilafranca del Penedès, on CiU haurà d'intentar trobar el suport de la CUP si vol fugir del PP i la sociovergència.

stats