ÈXIT DEL TRESOR EN LA PRIMERA SUBHASTA DEL 2012
Crònica 13/01/2012

Allau per comprar deute espanyol

Espanya va vendre el doble del previst en la primera subhasta de l'any. Si la situació es manté, Mariano Rajoy podrà treure pit quan es presenti davant d'Angela Merkel a finals de mes.

àlex Font Manté
3 min
SUPERVISIÓ
 Angela Merkel, que està tutelant els països amb problemes, es veurà amb Rajoy d'aquí dues setmanes.

BARCELONAEspanya ha començat el 2012 amb un aire diferent. Mariano Rajoy, el president espanyol amb l'agenda més secreta, segur que tenia la data d'ahir marcada al calendari, perquè l'Estat havia de superar una prova de foc: la seva primera venda de deute. Tot i que la prima de risc havia donat algun ensurt en els primers dies de l'any, Espanya va obtenir un gran èxit. L'interès dels inversors va ser tan gran que el Tresor espanyol va decidir duplicar l'emissió prevista i va acabar venent 10.000 milions (inicialment s'esperaven vendre entre 4.000 i 5.000 milions).

Gràcies a això, Espanya va poder col·locar en un sol dia una vuitena part de tot el deute públic que preveu vendre aquest any (80.000 milions).

Els bons d'ahir -amb venciments a tres i quatre- es van vendre a uns interessos inferiors als de l'última subhasta, cosa que segurament va portar el Tresor a prendre la decisió d'augmentar les vendes.

Una estona després, Itàlia també va acudir als mercats per vendre deute i el seu èxit també va ser inapel·lable. El país presidit per Mario Monti va col·locar 12.000 milions i va aconseguir reduir els interessos pagats en l'anterior subhasta. Fa un mes, Itàlia va vendre bons amb venciment a 12 mesos amb uns interessos del 5,9%, i ahir pel mateix producte només en va pagar un 2,7%.

L'ajuda indirecta del BCE

¿Quina és l'explicació d'aquest canvi de tendència? Hi ha dos factors que han canviat respecte de les últimes vendes de deute perquè Espanya i Itàlia ara puguin respirar amb una mica de tranquil·litat. En primer lloc, les dures mesures d'austeritat -en forma de retallades i pujades d'impostos- anunciades per Mariano Rajoy i Mario Monti podrien haver convençut els mercats del compromís d'aquests dos països amb el control pressupostari.

El segon factor, segurament més important que el primer, és la barra lliure de liquiditat que el BCE va oferir als bancs recentment. "Aquesta ha sigut la clau d'aquest punt d'inflexió", afirma Jordi Fabregat, professor de finances d'Esade. La barra lliure va consistir a prestar diners a la banca de manera il·limitada amb un interès de només l'1% i amb un venciment a tres anys. Ara sembla que els bancs estan utilitzant els diners obtinguts per comprar deute públic. Aquesta operació (coneguda com a carry trade ) permet que les entitats financeres obtinguin un generós benefici sense complicacions, cosa que ha estat molt criticada en el passat perquè la banca utilitza els diners del BCE per aconseguir beneficis fàcils en comptes de prestar-los a famílies i empreses.

Però en plena crisi del deute, això també està tenint un efecte col·lateral positiu, que és que facilita l'interès de les entitats per la compra de deute públic, i això rebaixa la tensió que pateixen països com Espanya o Itàlia. "D'aquesta manera, el BCE dóna suport als països de manera indirecta", explica Fabregat.

Reunió Merkel-Rajoy

A finals de mes se celebrarà una cimera europea per seguir negociant els detalls que han de culminar al març en la ratificació dels acords pactats al desembre. Tres dies abans, el 26 de gener, Angela Merkel es reunirà a Berlín amb Mariano Rajoy, que veurà la cancellera per primera vegada des que és president. Merkel està supervisant gairebé personalment els països amb problemes i de fet ja ha passat revista amb Mario Monti aquesta setmana.

El govern espanyol va explicar ahir que aquesta reunió és una demostració de la seva interlocució directa amb els "socis essencials" de la Unió Europea. Els líders d'Espanya i Alemanya ja es van veure a Marsella a principis de desembre, uns dies després de la victòria de Rajoy a les eleccions però quan encara no havia estat nomenat president.

Moody's rebaixa

Tot i l'alleugiment dels mercats, Rajoy encara té molta feina per fer i haurà d'explicar a Merkel com s'ho farà per retallar els 40.000 milions que necessita per complir el 4,4% de dèficit aquest any. Ahir l'agència Moody's va afegir més pressió a les comunitats rebaixant el País Valencià, que ja estava en el nivell de bo porqueria, de Ba1 a Ba3. A més va avisar que podria rebaixar la nota de nou comunitats més, entre les quals hi ha Catalunya.

stats