XINA
Crònica 29/09/2011

Allau de crítiques a Pequín pel segon accident ferroviari en dos mesos

Ara
2 min
Dos bombers traslladen un dels 270 ferits dimarts a Xangai.

Barcelona.El xoc dimarts de dos combois de la línia de metro més moderna de Xangai ha tornat a posar de manifest els problemes de seguretat en el transport a la Xina. Es tracta del segon accident greu en dos mesos i Pequín ha rebut la tràgica notícia amb una allau de crítiques. Tant els cibernautes com els mitjans de comunicació xinesos retreuen al seu govern que la segona economia més important del món prioritzi el desenvolupament per sobre de la seguretat de la seva població.

L'accident de dimarts va causar 270 ferits -20 en estat crític- , cosa que el converteix en el més greu en 42 anys. A diferència del xoc mortal de dos trens d'alta velocitat a Wenzhou al juliol -amb 40 víctimes-, aquesta vegada l'error no va ser informàtic, segons l'agència de notícies Xinhua. L'empresa que gestiona el metro de Xangai va indicar ahir que, segons la investigació inicial, "una baixada sobtada de l'electricitat va fer caure el servei i va obligar els trens a operar manualment". El personal de transport del metro no va ser capaç de reprendre la conducció -ho havien de fer per telèfon- i els combois van xocar.

L'editorial del diari Global Times retreia ahir als polítics del Partit Comunista que la tecnologia i l'alta velocitat no podien convertir-se en cost per a la seguretat pública. "Les tragèdies de Wenzhou i Xangai recorden als xinesos que el país no pot evitar el fracàs", s'hi podia llegir. El rotatiu també destacava que Xangai ja gairebé té l'aparença d'una ciutat desenvolupada però que els recents accidents demostren que no ho és.

D'altra banda, els usuaris de Weibbo -l'equivalent a Twitter a la Xina- criticaven ahir amb duresa els plans del govern. "Cadascú hauria de fer un curset de primers auxilis personal, perquè, si no, no pots sobreviure en aquest país", escrivia Long Maoer 88, un usuari.

stats