INICI DE LA LEGISLATURA
Crònica 06/01/2011

Allau de propostes per poder cancel·lar la hipoteca en tornar el pis

Roger Tugas
2 min
El diputat Pere Aragonès va presentar la proposta d'ERC.

BarcelonaL'any 2009 més de 18.000 habitatges embargats es van posar a disposició de l'entitat financera creditícia a Catalunya. Aquesta xifra s'ha multiplicat per cinc en tres anys i ha deixat al carrer centenars de famílies. Tanmateix, el pitjor de tot és que en molts casos les persones encara mantenen bona part del deute després de lliurar les claus, cosa que els deixa sense pis i amb una hipoteca difícil de pagar.

Per evitar aquestes situacions, diversos partits ja han anunciat iniciatives parlamentàries que protegeixin les famílies i garanteixin la cancel·lació de la hipoteca en tornar el pis, el que es coneix com a dació. Esquerra i Solidaritat Catalana (SI) han estat les primeres formacions que han presentat les seves propostes. Així, els republicans volen que el Parlament porti a Madrid una reforma de la legislació hipotecària per permetre la dació, però també per evitar que caixes i bancs imposin límits per dalt i per baix en el tipus d'interès de les hipoteques d'interès variable. El diputat d'Esquerra Pere Aragonès ho considera una "clàusula abusiva que l'entitat financera imposa a última hora amb uns marges molt favorables per a ella".

Qüestió de competències

La proposta del partit de Laporta també garanteix la cancel·lació unilateral de la hipoteca en lliurar les claus, però ho vehicula com a llei catalana, ja que, segons el diputat Alfons López Tena, la mesura depèn del "dret civil i en això Catalunya té les competències". "La manera com funcionen les hipoteques a Espanya és cosa dels espanyols", afegeix.

Aquest divendres serà el torn d'ICV-EUiA, que presentarà la seva proposta, en què insta a canviar la legislació estatal per permetre la dació, però que també té en compte fórmules per seguir gaudint de l'habitatge en forma de lloguer o arrendament vitalici després de retornar el pis, com passa en altres països europeus. Els ecosocialistes reclamaran igualment incrementar la quantitat inembargable en situacions d'insolvència i permetre als jutges suspendre temporalment l'expulsió de les famílies dels habitatges embargats.

En el debat d'investidura, Mas es va mostrar obert a discutir aquestes qüestions i Ciutadans també s'hi ha posicionat a favor.

stats