Crònica 25/08/2011

Alliberen els periodistes retinguts a l'Hotel Rixos

Els corresponsals estrangers que estaven retinguts a l'Hotel Rixos de Trípoli per soldats del règim de Gaddafi van ser alliberats ahir a la tarda, després del que han definit com a "sis dies de malson".

Auri Garcia Morera
2 min
Periodistes estrangers celebren el seu alliberament de l'Hotel Rixos, ahir a la tarda, a Trípoli.

Barcelona.Segons va explicar Matthew Chance, de la CNN, els mateixos periodistes van convèncer els dos soldats que quedaven que gairebé tota la ciutat estava controlada pels rebels, cosa que fins ahir s'havien resistit a acceptar. Llavors van poder marxar de l'hotel en cotxes de la Creu Roja Internacional, que els van portar a un altre hotel.

El Rixos, en què l'habitació costava 400 dòlars la nit, era el lloc que el règim de Gaddafi havia escollit per allotjar els corresponsals estrangers des de fa mesos. Aquests últims dies, una quinzena de soldats han impedit que una trentena de periodistes en poguessin sortir, suposadament per garantir la seva seguretat. Ells, però, s'han considerat utilitzats com a escuts humans.

Dimarts, la situació va empitjorar amb l'arribada dels combats a les portes de l'hotel, que els va obligar a utilitzar armilles antibales i cascos i a estar-se lluny de les finestres. També van començar els talls d'electricitat i corrent i l'escassetat d'aliments, i fins i tot els empleats de l'hotel i els mateixos soldats van començar a fugir, a excepció dels dos que van capitular ahir.

A l'altra banda, els corresponsals que han entrat a Trípoli amb els rebels també han viscut moments d'incertesa. Dimarts van accedir al complex residencial de Gaddafi i van patir pels trets a l'aire de celebració dels soldats. Sara Sidner, de la CNN, els va definir com "fora de control", i va haver de retrocedir després de l'impacte d'un casquet.

Sidner s'ha unit a Alex Crawford, de la cadena Sky News, com una de les protagonistes de la cobertura periodística de la guerra. Crawford va ser la primera a informar de l'entrada dels rebels a Trípoli, integrada en el seu comboi. Va córrer el risc d'anar-hi sense saber si trobarien resistència i, tot i que no n'hi va haver, també es va haver de protegir dels trets de celebració.

Quatre italians segrestats

Coincidint amb l'alliberament dels periodistes retinguts a l'Hotel Rixos, quatre periodistes italians van ser segrestats per civils i posteriorment entregats a soldats de Gaddafi, que els van portar fins a un apartament de Trípoli, on segons diversos mitjans italians ahir a la nit continuaven retinguts. El cònsol italià a Bengasi va confirmar que els periodistes estaven bé, mentre que el portaveu de la cap de la diplomàcia europea va demanar que siguin alliberats sans i estalvis tan aviat com sigui possible.

Les mentides dels dos bàndols

Els periodistes que cobreixen la guerra de Líbia han viscut moments de perill i també han estat víctimes de la desinformació dels dos bàndols. Diumenge, els rebels van anunciar que havien capturat un dels fills de Gaddafi, Saïf al-Islam, i el TPI ho va confirmar. Dimarts, el capturat va reaparèixer i dient que els rebels havien caigut en una trampa en entrar a Trípoli, una altra manipulació.

Durant la guerra, tots han exagerat els èxits. Els rebels s'han precipitat anunciant que havien conquerit ciutats de les quals s'han retirat hores després, i s'han mostrat confiats que podien aconseguir una victòria ràpida. Per la seva part, el règim mantenia que tenia Trípoli controlada fins i tot amb els rebels ocupant la residència de Gaddafi.

stats