Crònica 31/03/2012

Almenys 30 morts a Síria tot i el nou ultimàtum d'Annan

Ara
2 min

BARCELONA."La data límit és ara", va dir ahir des de Ginebra Ahmad Fauzi, el portaveu de l'emissari internacional a Síria, Kofi Annan. Fauzi va alertar el règim de Damasc que l'ONU espera que implementi el pla internacional per aturar la crisi al país "immediatament".

Malgrat que dijous el règim va anunciar que acceptava el pla de sis punts presentat per l'enviat i, per tant, aturaria els bombardejos, Fauzi va confirmar ahir les denúncies de l'oposició siriana que les bombes continuen caient sobre els opositors. Els activistes van dir que les forces del règim van atacar la ciutat de Homs i que es van enfrontar amb rebels armats a la província de Deir al-Zor, en uns combats que van provocar una trentena de morts.

El portaveu de l'antic Secretari General de les Nacions Unides va reiterar que Damasc hauria de fer un gest de bona voluntat i implementar l'alto el foc en primer lloc.

Noves missions negociadores

Fauzi va anunciar que Kofi Annan té previst visitar l'Iran, un dels pocs països de la zona que dóna suport a Al-Assad, el seu principal aliat àrab. Teheran va reiterar que mantindrà el suport al president com a front de resistència contra Israel. La principal tribuna política del règim islàmic iranià, el clergue Kazem Sedigi, va rebutjar ahir en una oració a la Universitat de Teheran qualsevol pla dels Estats Units en relació amb Síria.

El portaveu d'Annan també va avançar que l'emissari té previst visitar l'Aràbia Saudita, on ahir la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, es va reunir amb el rei Abdul·lah per discutir la situació abans que els "amics de Síria" es trobin amb els líders de l'oposició del país i amb ministres d'exteriors àrabs i occidentals aquest cap de setmana a Istanbul. L'Aràbia Saudita ha liderat, juntament amb Qatar, els esforços àrabs per pressionar Al-Assad.

De les negociacions d'Annan per aconseguir un alto el foc en depèn una missió internacional d'observadors al país que l'ONU ja està preparant, segons va informar ahir el departament d'Operacions de Pau de les Nacions Unides.

stats