Crònica 27/09/2011

Almunia adverteix que queda "molt poc temps" per salvar Grècia

El vicepresident de la CE, Joaquín Almunia, és molt clar quan destaca que les possibilitats d'evitar la "catàstrofe" a Grècia cada cop són més petites. Una creixent unió fiscal és la solució, destaca.

àlex Font
3 min
Eugènia Bieito, Joaquín Almunia i Jordi Pujol van participar ahir en la jornada sobre el nou cicle polític a Espanya i Europa.

Sant Fruitós de Bages.Els empresaris catalans van constatar ahir tota la cruesa de la crisi de l'euro. El vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, els va advertir ahir que "tothom pagarà les conseqüències" d'una eventual fallida de Grècia. I les possibilitats d'evitar la catàstrofe cada cop són més minses. Queda "molt poc temps", va avisar Almunia durant la seva participació en unes jornades sobre lideratge organitzades per Esade al monestir de Sant Benet de Bages.

Fins ara, Atenes s'ha mostrat incapaç d'aplicar totes les mesures d'austeritat que li exigeixen la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional. Aquestes tres institucions formen l'anomenada troica que ha d'autoritzar el pagament de l'últim tram del rescat de Grècia. Però s'hi neguen mentre Atenes no aprovi les mesures que se li demanen. Malgrat el temor d'una imminent fallida grega, Almunia va assegurar que aquesta és una possibilitat que la Comissió Europea ni tan sols es planteja perquè la considera inconcebible.

Davant d'un auditori que reunia vuitanta dels principals empresaris catalans, Almunia va defensar la necessitat que els estats perdin sobirania en favor de Brussel·les. En la seva opinió, la solució a la crisi de l'euro passa necessàriament per una creixent unió fiscal (principalment, equiparar els impostos que paguen els diferents països). L'objectiu final seria la creació d'un Tresor europeu que permeti equiparar la zona euro amb un país com els Estats Units. "No té cap explicació que el Regne Unit, els Estats Units i la Xina pressionin Europa perquè ens integrem més i que els europeus ens hi neguem", va protestar.

Les paraules d'Almunia van espantar l'auditori. "Se'm posen els pèls de punta quan sento parlar de Grècia", va resumir el president de la Generalitat, Artur Mas, l'altre gran ponent a la jornada d'ahir. Mas també va opinar que és necessària "més Europa", però va reconèixer que és "exasperant" la lentitud amb què avança la construcció europea.

La crisi de l'euro és, segons el president, un símptoma de la debilitat del Vell Continent. "¿Com pot ser que el 2% de la zona euro [Grècia] desarbori tota la moneda única?", es va preguntar. "Això vol dir que el 98% restant és molt dèbil".

Aquesta falta de fortalesa seria impensable als Estats Units, l'altra gran economia del planeta junt amb l'europea. "Seria inimaginable que el dòlar trontollés per culpa de l'economia d'Arkansas, que té un pes similar o més petit que el de Grècia a Europa". Mas va recordar que Califòrnia -l'estat més ric del país- va fer una suspensió de pagaments al 2009 i els Estats Units no es van desestabilitzar. De fet, els interessos que els Estats Units paguen pel seu deute no han parat de baixar.

Mas també es va pronunciar sobre qüestions internes, concretament sobre una possible pujada d'impostos. Segons el president, aquesta opció no es pot plantejar sense abans revisar "l'eficiència dels serveis públics" i sense tenir en compte que l'economia submergida representa al voltant d'una cinquena part del PIB espanyol. Mas, però, sí que s'ha mostrat partidari en les últimes setmanes d'estudiar un impost per les grans fortunes.

Una de les crítiques més habituals arran de les retallades que es van aplicar en els últims pressupostos és que no anaven acompanyades de cap pujada d'impostos per incrementar els ingressos de la Generalitat. Mas no tanca la porta a aquesta possibilitat, però va recordar que, a principis dels 90, Suècia va sortir d'una greu crisi rebaixant la pressió fiscal. Sobre aquest debat, Joaquín Almunia va defensar la necessitat d'implantar el polèmic copagament.

stats