Crònica 30/07/2011

Alstom descarta els acomiadaments

La solució menys dolorosa s'imposa per reduir un 25% la plantilla d'Alstom a Santa Perpètua de Mogoda. La pressió de la plantilla aconsegueix reorientar i disminuir els 320 acomiadaments inicials.

E. F.
2 min
Els treballadors d'Alstom han dut a terme una intensa mobilització per defensar els seus llocs de treball.

Barcelona.La direcció d'Alstom i la plantilla van donar ahir per finalitzat un tràngol difícil. Amb un expedient de 320 acomiadaments damunt la taula, el 40% de la plantilla, van negociar durant 25 hores per pactar una reducció que afectarà 200 persones però que es farà, tal com pretenien els treballadors, amb les mesures menys traumàtiques possibles. Segons va explicar a l'ARA el secretari de CCOO al comitè, Joan Alcàntara, hi haurà un pla de jubilació anticipada per a 128 persones, trasllats per a 40 més amb opció a tornar en el futur i un pla de baixes incentivades per a 34 treballadors.

Els 390 acomiadaments que va pretendre l'empresa en un primer moment i que després va rebaixar queden d'alguna manera pal·liats amb aquestes alternatives. El pla d'origen de la multinacional francesa era fer una primera retallada de 200 persones aquest any i una segona entre el 2012 i el 2013. Aquesta segona fase, que els sindicats havien criticat amb duresa perquè la consideraven "una presa de pèl", va quedar descartada.

La reducció de plantilla pactada es farà seguint unes condicions semblants a les que, d'inici, havia plantejat Alstom. Els 128 prejubilats marxaran amb el 90% del sou garantit fins a l'edat de jubilar-se. En els casos de trasllat -tant a plantes espanyoles com franceses del grup- els 40 treballadors tindran opció a tornar si l'activitat industrial ho permet.

El pla de baixes, que s'obrirà al setembre quan la plantilla torni de les vacances, preveu una indemnització de 45 dies per any i una prima de 25.000 euros per als 34 treballadors que s'hi acullin. La direcció d'Alstom vol tancar tot el procés a finals d'aquest any.

Durant les negociacions d'aquest ERO, la plantilla havia defensat que l'empresa no tenia motius per plantejar els acomiadaments, i menys per fer-ho amb un horitzó de tres anys. "L'empresa ha rebut ajudes del Govern, s'ha adjudicat concursos importants com el metro de Barcelona i té projectes en marxa que li garanteixen el futur", va explicar Alcàntara. Entre els projectes previstos hi ha, a banda de la continuació de la L9 a Barcelona, la fabricació de combois ferroviaris que circularan pel metro en construcció a Santo Domingo, Panamà i el Perú.

Aquestes comandes permetran deixar enrere la reducció de jornada vigent fins l'any que ve a la fàbrica catalana. Amb l'acord d'ahir, la plantilla mínima queda fixada en 550 treballadors per garantir prou massa crítica i "vetllar pel futur de Santa Perpètua", van defensar des del comitè.

stats