TRANSPORT
Crònica 15/03/2012

Alstom potencia l'exportació per salvar la planta catalana

La multinacional francesa ha aconseguit una comanda per fabricar 22 tramvies amb destinació a Nottingham. Així, Alstom aconseguirà omplir la fàbrica, que funcionarà a ple rendiment fins al 2013.

Toni Garganté
1 min
Un dels tramvies Alstom, molt semblant als que circulen als  dos extrems de Barcelona.

BARCELONA.La factoria de Santa Perpètua no rep cap comanda del mercat espanyol des del 2009. El sector espanyol de material ferroviari generava un volum de facturació de 1.000 milions a l'any, que actualment tendeix a zero. "Hem vist una caiguda dramàtica de la demanda", va assegurar ahir el conseller delegat d'Alstom Transport España, Antonio Moreno.

El 2010 i l'any passat, l'empresa va plantejar dos expedients de regulació d'ocupació, basats en prejubilacions, reduccions de jornada i baixes voluntàries. Després d'aquest procés, que acabarà el març del 2013, la plantilla s'ha reduït fins als 599 treballadors. Aquesta retallada ha fet més petita la fàbrica, que ha realitzat un pla més global de reducció de costos. Tot plegat ha disminuït el volum del centre de Santa Perpètua, que abans de l'ajust necessitava facturar 450 milions d'euros per ser viable. Ara ha situat el punt d'inflexió per obtenir beneficis en els 250 milions, una xifra a la qual aquest any no arribarà, ja que preveu tancar l'exercici fiscal que acaba el 30 de març amb uns ingressos de 190 milions. L'any que ve preveu situar-se en el punt de rendibilitat, amb una facturació de 225 milions el març del 2013.

Bona part d'aquest augment de l'activitat l'aportarà la comanda aconseguida per fabricar 22 tramvies amb destinació a Nottingham (Anglaterra). Aquesta càrrega de treball, que completa altres comandes per països d'Amèrica Llatina, permetrà fer-la funcionar a ple rendiment en els pròxims anys. Antonio Moreno va destacar que "tot això demostra que Santa Perpètua és viable". El responsable de l'àrea de transport va defensar el centre de recerca ubicat a la factoria. El grup en manté un altre al barri tecnològic barceloní del 22@.

stats