EL DEBAT D'INVESTIDURA
Crònica 21/12/2011

Amaiur i el PNB volen entendre's amb Rajoy

Amaiur vol entendre's amb Mariano Rajoy. "La pau es fa amb els enemics i no amb els amics", va indicar Iñaki Antiguedad. El PNB també busca l'entesa, però en matèria econòmica i d'autogovern.

Ferran Casas
3 min
El portaveu d'Amaiur, la coalició que formen membres de la il·legal Batasuna, EA, Aralar i Alternatiba, ahir a la tribuna del Congrés.

MADRID.Setze anys després, la veu de l'esquerra abertzale es va tornar a sentir al Congrés. Ho va fer amb més força que mai (set diputats) i en un context inèdit, dos mesos després de l'anunci del cessament definitiu de l'activitat armada per part d'ETA. El portaveu d'Amaiur, Iñaki Antiguedad, va usar un to conciliador que va topar amb el mur de Mariano Rajoy, que, inflexible, es va negar a admetre la interlocució i a fer cap mena de concessió.

En un discurs pensat per agradar a l'ala més radical del seu partit, el nou president del govern central va recordar a Antiguedad que ni ell ni la democràcia espanyola "deuen res" a l'independentisme basc, amb armes o sense. Antiguedad es va esgargamellar per complicar les coses (políticament parlant) a Rajoy recordant que ells i el govern espanyol de torn estan per aconseguir la pau definitiva, "condemnats a entendre's". I més quan, va insistir, la coalició que ell liderava va guanyar a Euskal Herria el 20-N.

Una vegada i una altra li va dir que no podia ser aliè a aquesta realitat i per això li va demanar una "segona transició". Va proposar que aquesta nova etapa institucional a partir de la pau reconegués el dret a decidir de les nacionalitats històriques.

Antiguedad va referir-se al retorn de l'esquerra abertzale a les Corts i fins i tot va tenir un record per a Josu Muguruza, el diputat d'HB que l'extrema dreta va matar el 1989 abans de prendre possessió. Això va provocar que HB abandonés del Congrés. Hi va tornar el 1993 i en un debat el 1995, però per demanar a Felipe González i José María Aznar, aleshores cap de l'oposició, que traguessin les seves "brutes mans" d'Euskal Herria, en referència als episodis de guerra bruta i corrupció política i policial d'aquells anys.

Antiguedad va exigir "respecte" per a totes les víctimes, les d'ETA però també les dels GAL, i acabar amb la dispersió de presos. Molt aplaudit pels seus (cosa que contrastava amb els murmuris inicials que es va trobar el portaveu abertzale) Rajoy va instar Amaiur a demanar la "dissolució" de la banda. Dels presos no en va dir res malgrat que el polític abertzale va instar a una solució "integral" del conflicte i va estendre-li la mà. "La pau es fa amb els enemics i no amb els amics", va recordar. Els independentistes van abstenir-se amb l'argument que ells no se sentien cridats a jugar al joc de la governabilitat espanyola.

L'error d'anar sol a Euskadi

El PNB també es va abstenir, però ho va fer per tenir un gest amb Rajoy, amb qui està convençut que pot arribar a acords. El seu portaveu, Josu Erkoreka, va avisar el futur cap de l'executiu que seria un "error" que tingués la mateixa prepotència que va tenir Aznar, i el va advertir dels perills que, per ell, tindria "anar sol" a Euskadi o Catalunya, dos territoris en els quals el PP ha quedat lluny de la victòria obtinguda amb claredat a la resta de l'Estat.

Rajoy va tranquil·litzar Erkoreka afirmant que no era el seu objectiu treure competències a ningú i fins i tot (i després de dir dilluns gairebé el contrari) va afirmar que el model autonòmic és "d'èxit". Per calmar Erkoreka, i quasi a manera de jurament, va llegir els articles de la Constitució que consagren la singularitat basca. El PNB, com sempre, dorm tranquil i tindrà el seu paper a la legislatura. Amaiur haurà d'esperar per seguir fent història.

stats