CONSULTA SOBRE LA INDEPENDÈNCIA
Crònica 06/04/2011

"Amén, marxem, que ja n'hi ha prou"

Núria Martínez
2 min
El portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, amb els participants en l'acte de Justícia i Pau a favor de les consultes.

Els cristians no són aliens al que passa al món i tenen dret a opinar. I més quan es tracta de la mobilització cívica i democràtica més important de la democràcia. Així ho creuen i ho reivindiquen diversos representants de les diferents branques de l'Església que conviuen a Catalunya, que ahir en un acte de suport a la consulta d'independència del 10-A van deixar clar que assumeixen com a inquietuds i anhels propis els dels pobles, i per tant també del català. En aquest acte, que es va celebrar ahir a la sala d'actes de Cristianisme i Justícia, els representants de diferents confessions cristianes van marcar distància amb l'Arquebisbat de Barcelona, que opina que la consulta pot "portar a una divisió entre els membres de la comunitat cristiana".

"Catalunya és la nostra pàtria i l'hem d'estimar i servir, i parlar-ne és una manera de parlar de Jesús i estimar l'Evangeli". Amb aquesta sentència, la germana Conxita Gómez, monja del monestir de Sant Benet de Montserrat, va argumentar la dimensió transcendental de la implicació del gruix de la societat catalana, també la religiosa, amb les consultes simbòliques d'autodeterminació.

En la mateixa línia, o fins i tot més enllà, l'arxiprest Joan, vicari general de l'Església Ortodoxa Sèrbia per a Espanya i Portugal, no va dubtar gens a l'hora de proclamar, amb arguments lligats a l'ètica, el fracàs de l'Espanya de les autonomies: "Una ètica del bé comú no passa per continuar vivint dins Espanya, sent una colònia, i mantenint l'estat de les autonomies, hereva d'un projecte fracassat des del descobriment d'Amèrica". Per sorpresa de l'auditori, encara va afegir-hi que hi ha qui no vol entendre la particularitat nacional catalana i treballa per a la "uniformització, la submissió i l'espoli" del país, és a dir "la bóta de sant Ferriol", que per més que l'esprems no deixa de rajar.

Apel·lacions a l'Evangeli

Els ponents a l'acte no van dubtar a apel·lar a l'Evangeli per cridar a la participació el 10-A, com a exemple de compromís amb la comunitat. "Feliços els que tenen fam i set de ser justos", proclamava la germana Conxita. "Amén, amén, amén, anem-nos-en que ja n'hi ha prou", pregava amb cita apocalíptica l'aclamat arxiprest Joan, sobiranista sense complexos. La comunitat religiosa compromesa amb les consultes defensa una Catalunya solidària. Però, com apuntava el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, per "devoció i no per obligació.

stats