COMERÇ
Crònica 18/02/2012

Amenaça a la política de grans superfícies del Govern

El ministeri d'Economia creu que la normativa catalana sobre concessió de segones llicències a grans superfícies pot vulnerar aspectes de la directiva comunitària. El Govern, però, ho rebutja.

Beatriz Arias
2 min
El centre comercial Arenas, al barri de Sants de Barcelona, la passada campanya de rebaixes.

BARCELONA.El secretari d'estat de Comerç, Jaime García-Legaz, va explicar ahir durant una trobada informativa que la UE ja ha obert un procediment administratiu contra la nova llei de comerç andalusa i que aquesta comunitat està a punt de ser sancionada per incomplir la directiva europea de liberalització de serveis (Bolkestein). Seguint aquest precedent va advertir la Generalitat de les sancions que la UE pot imposar per "restricció a la llibertat d'establiment". I va recordar que les multes europees que arribin sobre aquests aspectes seran responsabilitat dels governs autonòmics.

García-Legaz va assegurar que l'executiu espanyol no té intenció de suprimir cap normativa, però va recordar que s'ha de complir amb els requisits que exigeix la UE. La directiva europea permet el sistema de segona llicència per als establiments de més de 2.500 metres quadrats només quan l'obertura afecta qüestions mediambientals, patrimonials o urbanístiques. El secretari d'estat de Comerç interpreta que la legislació comercial catalana utilitza aquesta fórmula per aplicar criteris proteccionistes i econòmics, prohibits per Europa.

Ordenació del territori

El departament d'Empresa i Ocupació va reaccionar ahir mateix davant les acusacions del ministeri. En un comunicat va recordar que la directiva de serveis de la UE reconeix que un dels supòsits en què està justificat que la concessió de llicència estigui subjecte a un règim d'autorització administrativa és el de la implantació de grans superfícies comercials. En l'informe també es feia esment a una sentència del Tribunal de Justícia de la UE en què s'avalaven raons com l'ordenació del territori, la protecció dels consumidors o la protecció del medi ambient per decidir sobre l'autorització de l'obertura d'una gran superfície. Segons el Tribunal, aquests motius es poden considerar "raons imperioses d'interès general".

A més, fa un parell de mesos la direcció general de Comerç avançava que la Generalitat mantindrà en la futura llei de comerç que està preparant (que té previst que es voti al Parlament a finals del 2012) el criteri segons el qual els establiments comercials s'han de situar dins de la trama urbana per reforçar el model comercial de proximitat.

García-Legaz va explicar també ahir que el govern central promourà una llei que eliminarà la necessitat de demanar una llicència comercial per a l'obertura de petits comerços -de fins a 300 metres quadrats i que estiguin en mans d'una pime-. Entre els objectiu de la mesura, que ja va ser avançada pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, fa unes setmanes, hi ha el foment de l'ocupació, l'agilització dels tràmits i la reducció de despeses. Aquest aspecte ja està previst en la regulació catalana d'ordenació dels equipaments comercials, que només requereix comunicació amb declaració responsable per als establiments de fins a 2.500 metres quadrats. La secretaria d'estat de Comerç té previst reunir-se amb tots els governs autonòmics a principis del mes vinent per abordar la nova regulació que està preparant sota el nom de llei d'eliminació de llicències, i que preveurà també altres aspectes com el de la normativa de grans superfícies comercials. El departament d'Empresa i Ocupació, en el seu comunicat d'ahir, va explicar que queda a l'espera que tingui lloc la trobada per conèixer millor els plantejaments reguladors de l'Estat. El termini previst pel govern és que en menys de tres mesos comencin els tràmits parlamentaris del projecte de llei.

stats