TRIBUNALS
Crònica 24/12/2011

Amenaça de presó per tocar el piano

Laia Martín i els seus pares s'enfronten a una pena de set anys i mig de presó per assajar amb el piano a casa seva. El fiscal els acusa d'un delicte contra el medi ambient i un altre de lesions psíquiques.

Laura Díaz-roig
2 min
Laia Martín, denunciada per assajar al domicili familiar, compagina els estudis amb la seva professió de pianista.

BARCELONAEl talent per la música li pot costar car a Laia Martín, pianista de professió. El fiscal d'Olot li demana set anys i mig de presó perquè considera que les sessions d'assaig al domicili familiar, a Puigcerdà, van provocar lesions psíquiques a una veïna. També acusa els pares, que van "ajudar i animar activament" la noia. Els fets es remunten al 2003, quan Martín, que ha estudiat música a Manresa i després al Conservatori del Liceu, tenia 18 anys i els seus pares li van comprar un piano. Una veïna la va denunciar, assegurant que, en aquelles sessions formatives, la noia superava els nivells acústics permesos.

Segons el fiscal, la jove tocava el piano al seu domicili un mínim de cinc dies a la setmana i l'habitació no estava insonoritzada adequadament, per la qual cosa el soroll arribava "permanentment" al pis de la veïna, i superava els nivells acústics que permet la llei catalana. Assegura que la dona va patir lesions psíquiques a causa del soroll, com ansietat, alteracions de son, irritació i problemes als últims mesos del seu embaràs. El fiscal acusa Martín i els pares d'un delicte contra el medi ambient per contaminació acústica, pel qual demana sis anys de presó, i un delicte de lesions físiques, amb una sol·licitud d'any i mig de presó.

"És una situació increïble i surrealista. És una vergonya que passi una cosa així", explica Martín, que assegura que la veïna no es va posar mai en contacte amb la família. La pianista relata que, quan van rebre la primera denúncia, van insonoritzar l'habitació, però no n'hi va haver prou perquè el pis era antic. "És la meva vida i la meva professió, i els pares em van ajudar perquè és el que fan uns pares per una filla", es lamenta. Martín recorda que el 2007 la família va traslladar-se a una casa aïllada per poder tocar.

L'advocat de la família, Marc Molins, assegura que aquest cas és "un exemple clar del que no s'ha de fer amb el dret penal". L'advocat Lluís Gallardo, expert en denúncies per soroll, diu que tot i que la jove superava els límits de decibels establerts per llei hauria estat recomanable la via civil. "L'acusació està ben fonamentada, però per un tema tan delicat és millor la via civil, en què es dosifica l'assumpte", apunta Gallardo, partidari d'una mediació.

stats