SOLIDARITAT
Crònica 28/04/2011

Amnistia alerta d'una retallada de drets socials

Laia Altarriba
2 min

BARCELONA.Reaccionem indignats davant de les tortures que es produeixen a Guantánamo però no ho fem de la mateixa manera davant de les situacions de pobresa i exclusió al nostre país. És amb aquest plantejament que Amnistia Internacional ha arrencat una campanya per exigir tant al govern espanyol com a la Generalitat i als ajuntaments que protegeixin els drets socials, econòmics i culturals de tota la població.

La campanya es basa en un informe que van presentar ahir a Barcelona que posa el focus especialment sobre les dificultats d'accés a l'habitatge i sobre la salut mental, i que alerta que hi ha fins a nou milions de persones a l'Estat espanyol que viuen en situació de pobresa. I a més afegeix que la crisi està agreujant la situació. El problema, explica el portaveu d'Amnistia Internacional a Catalunya, Dani Vilaró, és que la legislació estatal no protegeix els drets socials i econòmics, i això comporta que els afectats no els poden exigir davant de la justícia. No passa el mateix amb altres drets, com els civils o polítics, que sí que estan garantits per la Constitució espanyola.

Davant d'aquesta desigualtat, Amnistia Internacional considera que ha arribat el moment de defensar de la mateixa manera tots els drets humans, "perquè el fet de no protegir-los pot generar autèntics drames humans". Dani Vilaró destaca que el que proposen no és més que el que ja estableixen diversos tractats internacionals que ha ratificat l'Estat espanyol des de fa anys.

Una de les principals preocupacions de l'organització són les persones expulsades de casa seva. En aquest sentit, d'una banda alerten de les 270.000 execucions hipotecàries que hi ha hagut des del 2007 a l'Estat espanyol. I d'altra banda, denuncien els desallotjaments forçosos. En aquest sentit, Amnistia es fa ressò de la situació d'un centenar de famílies que viuen des de fa quinze anys en caravanes al districte de Sant Martí, a Barcelona, i que han patit desenes de desallotjaments forçosos.

stats