INFORME 2011 DELS DRETS HUMANS
Crònica 13/05/2011

Amnistia denuncia la xenofòbia a Catalunya

Amnistia Internacional reitera la necessitat de crear un pla integral contra el racisme i la xenofòbia per evitar que aquest tema s'instrumentalitzi, per exemple, en les campanyes electorals.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Camacho i el candidat popular per Badalona, Xavier García Albiol, van repartir uns fulletons que associaven la població romanesa i delinqüència l'abril de 2011.

Barcelona.Catalunya també suspèn pel que fa a drets humans i no compleix amb les recomanacions de les Nacions Unides. Ho reflecteix l' Informe 2011 , d'Amnistia Internacional, que analitza l'estat del món en matèria de drets humans i que es va presentar ahir a Barcelona. Un dels punts que destaca l'informe és que el govern espanyol no ha fet cas a les recomanacions de les Nacions Unides del 2008 de tirar endavant una estratègia estatal per combatre el racisme i la xenofòbia. Per aquest motiu, el president de l'organització a Catalunya, Jordi Baltà, va reclamar ahir un pla integral de lluita contra el racisme a Espanya per evitar, per exemple, que aquest tema s'instrumentalitzi a les campanyes electorals.

L'arrancada del camí cap a les municipals del 22 de maig ha fet tornat a aflorar tot d'eslògans xenòfobs, segons la coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, Imma Guixé. "Uns dels més evidents són el del candidat del Partit Popular a Badalona, Xavier García Albiol; el del candidat de CiU a Vic, Josep Maria Vila d'Abadal; i els vídeos de la recent campanya de Plataforma per Catalunya que s'han llançat per Igualada - si podem verificar que realment són seus", va dir ahir a l'ARA la portaveu.

"Creiem que hi ha una manca de voluntat política en aquest sentit", va afegir Guixà. De fet, el govern central va donar suport a les recomanacions del Grup de Treball de l'ONU sobre l'Examen Periòdic Universal de recollir i publicar dades estadístiques sobre delictes comesos per motius racials. Però, a l'hora de la veritat, "no hi ha dades oficials, s'invisibilitza el problema", denuncia l'informe.

Amnistia Internacional ha demanat la creació d'aquest pla tant al govern espanyol com a la Generalitat des del 2008, però la resposta de les dues parts és que "no hi ha recursos", diu Guixà, que es va reunir amb l'anterior secretari d'Immigració l'any passat. Aquest pla integral sobre racisme i xenofòbia tindria l'objectiu d'eliminar el racisme i la discriminació en tots els àmbits, a nivell polític, social i educatiu, i també hauria d'ajudar a convertir el tema en part de l'agenda política per evitar campanyes com la del candidat popular per Badalona, Xavier García Albiol, l'abril del 2010.

Continuen les tortures policials

D'altra banda, l'informe també apunta que arran de la instal·lació de càmeres de vídeo a les comissaries dels Mossos d'Esquadra les denúncies per suposats maltractaments han baixat un 40%, segons dades de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura. Tot i això, alerta que han continuat les denúncies de tortura i altres maltractaments a mans de funcionaris i encarregats de fer complir la llei. El juny del 2010 es va aprovar la reforma del Codi Penal sense modificar la definició del terme, tot i les observacions del Comitè contra la Tortura de l'ONU.

stats