Crònica 12/02/2011

Andalusia aconsegueix permís abans

Catalunya està pendent de l'autorització del govern espanyol per poder emetre nou deute, però Andalusia se li ha avançat. Ahir l'executiu va voler fer callar les crítiques de favoritisme cap a la Generalitat.

Elena Freixa
2 min
El vicepresident Rubalcaba defensa un tracte igualitari a totes les comunitats.

BarcelonaEl govern espanyol va donar llum verda ahir a Andalusia per emetre deute, mentre dóna allargues a Catalunya, que espera la mateixa autorització. Sent Andalusia qui arrenca el primer permís, l'executiu vol demostrar que el tracte de favor cap a Catalunya de què se l'ha acusat els últims dies no existeix. El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, va refermar ahir que les regles del joc són les mateixes per a tothom. "El que s'aprova per a la Generalitat, també s'aprova per a Andalusia", va etzibar després de la reunió del consell de ministres. Andalusia té un deute d'11.800 milions d'euros, menys de la meitat que Catalunya.

La reunió Mas-Zapatero de dilluns -en què es va garantir a la Generalitat el a poder endeutar-se- va desencadenar un seguit de crítiques de diferents comunitats autònomes que es consideraven discriminades i que així l'executiu pot fer callar.

A la roda de premsa posterior al co nsell de ministres, Rubalcaba va aprofitar per fer autocrítica sobre el debat que s'ha generat entorn de l'endeutament autonòmic i va assegurar que es tracta d'un error de comunicació. "Potser un exercici no gaire àgil ha permès un debat innecessari", va explicar.

El vicepresident va aprofitar per defensar de les crítiques la ministra d'Economia, Elena Salgado, i va negar que suggerís a Mas apujar impostos per quadrar els números de la Generalitat. El número dos del govern espanyol va parlar d'una mala interpretació de les "reflexions" de la titular d'Economia.

Després que Mas reclamés a Zapatero el pagament de la factura que l'Estat deu a Catalunya, i que inclou conceptes com els més de 1.300 milions del fons de competitivitat, ahir el govern central va tornar a saltar-se la petició catalana de no tirar pel dret i aprovar mesures que escanyin encara més les arques autonòmiques. El consell de ministres va donar llum verda a l'ampliació en l'aplicació de la llei de dependència per atendre els dependents moderats, una nova prestació que hauran d'assumir a parts iguals les dues administracions. Catalunya ja ha amenaçat de plantar-se en la propera reunió bilateral Estat-Generalitat si l'executiu espanyol no paga la factura que encara deu fruit de l'aplicació de la primera fase de la llei.

Nous ajuts als aturats

L'imparable increment de l'atur també va portar el Govern a aprovar un nou pla de xoc per a l'ocupació basat en la protecció dels aturats i la incentivació de la contractació per part de les empreses.

Una de les potes de l'estratègia serà una nova ajuda per a aturats que han esgotat la prestació. Es tracta d'una renda de 400 euros durant un període de sis mesos que ve a substituir la prestació de 426 euros que va quedar sense efecte aquest mateix mes. El pressupost d'aquesta protecció és de 400 milions d'euros i només es podrà sol·licitar l'ajuda quan la renda familiar no superi el 75% del salari mínim (fixat en 641 euros el 2011) i sempre que no s'hagi estat beneficiari de la prestació anterior (el PRODI).

Una altra de les mesures per incidir sobre la reducció de l'atur serà l'assumpció per part del govern dels costos de contractar treballadors en atur. En els propers dotze mesos, si una pime decideix contractar persones en atur o que tinguin menys de 30 anys, l'administració pagarà el 100% dels costos, mentre que si es tracta d'una gran empresa, n'assumirà el 75%, segons va anunciar ahir el ministre de Treball, Valeriano Gómez.

stats