ENSENYAMENT
Crònica 11/05/2011

Andalusia convoca oposicions, Catalunya no pot

Mentre que el govern espanyol manté el seu recurs contra les oposicions a mestre catalanes, el ministre Manuel Chaves va acordar ahir amb Andalusia la convocatòria de 3.796 places de funcionari docent.

Sònia Sánchez
2 min
Les oposicions per a 1.245 places de mestre de Secundària estan a l'aire pel recurs del Govern espanyol, que al·lega que Catalunya només pot convocar 430.

Barcelona.Poques hores després que el portaveu del Govern català, Francesc Homs, advertís que li semblaria "sorprenent" que l'Estat no actués contra les oposicions a mestre d'Andalusia, quan ha presentat un recurs contra aquesta convocatòria a Catalunya, es feia públic -ahir a la tarda- que no només no hi haurà recurs en el cas andalús, sinó que el govern espanyol ha arribat a un acord amb la Junta d'Andalusia que li permetrà mantenir la seva oferta de 3.796 noves places de funcionari docent, que s'opositaran al juny.

En canvi, es manté el recurs contenciós administratiu presentat la setmana passada per la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, contra les oposicions a mestre de secundària que Catalunya havia convocat també per al juny, i que oferien 1.245 places. El ministeri de Salgado considera que aquesta xifra de places incompleix la llei de pressupostos de l'Estat del 2011, que només permetia convocar un 30% de la taxa de reposició. El conflicte rau en el fet que Salgado defensa que aquesta taxa ha d'aplicar-se només a les jubilacions, mentre que les oposicions convocades per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, fan el càlcul en base a jubilacions, excedències, renúncies, defuncions i noves contractacions.

En l'acord assolit ahir amb el Govern andalús, el 30% de la taxa de reposició es manté només per a les jubilacions (1.596 places en el cas andalús), però s'hi afegeixen 2.200 places més per a la consolidació del lloc de treball de tots els que eren interins a 31 de desembre del 2004, en virtut d'una disposició addicional de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, segons la mateixa Junta.

Fonts de la conselleria d'Ensenyament no van voler entrar a valorar l'acord assolit amb Andalusia i asseguraven que la Generalitat segueix negociant perquè l'Estat retiri el recurs i per poder convocar les oposicions en els termes previstos.

Gabilondo demana "legalitat"

Ahir mateix, en un acte a Barcelona pel 20è aniversari de la Universitat Ramon Llull, el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, va instar la Generalitat a complir la llei de pressupostos, tal com ha fet, va dir, Andalusia. Així l'hi va demanar a la mateixa consellera en una conversa telefònica abans-d'ahir, segons va explicar el ministre.

El portaveu del Govern havia denunciat al matí les "contradiccions internes" de l'executiu central en aquest tema, ja que, segons la conselleria, les oposicions catalanes tenien l'acord previ de Gabilondo. Però el recurs contra la decisió catalana prové d'Economia, quan el ministeri responsable de la funció pública, i per tant, el que ha tancat l'acord amb la Junta d'Andalusia, és el de Política Territorial i Administració Pública, dirigit per l'expresident andalús Manuel Chaves. "Hi ha un cert desconcert dins del govern", va assenyalar Homs.

A més, va denunciar que "les formes del govern central han fallat estrepitosament", ja que la Generalitat es va assabentar del recurs presentat per Salgado sense previ avís, a través de la mateixa Advocacia de l'Estat.

Propera reunió per negociar

A més de les converses entre Rigau i Gabilondo, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha tractat també el tema amb el ministre Chaves. Fruit d'aquests contactes, hi ha prevista una propera trobada per tractar la qüestió entre representants d'Ensenyament i responsables del ministeri d'Administració Pública, probablement a Madrid.

stats