Crònica 30/07/2011

Andalusia trenca la tradició i manté el seu propi calendari

Ara
2 min
El president andalús, José Antonio Griñán, amb el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Barcelona.Per primera vegada en 17 anys, les eleccions autonòmiques d'Andalusia no coincidiran amb les eleccions espanyoles. Serà la quarta vegada des que va aprovar el seu Estatut d'Autonomia que els comicis andalusos i espanyols no es faran el mateix dia. La consellera de Presidència andalusa, Mar Moreno, va anunciar ahir que el president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, té intenció d'esgotar tota la legislatura, en funció dels "interessos de la comunitat". Així, manté el seu propi calendari electoral, al marge de l'avançament de les generals, de manera que trencava amb una tradició que s'ha mantingut intacta des del 1994. Així, les eleccions andaluses, que per primera vegada estan a l'abast del PP, es mantenen pel 4 de març del 2012.

Després d'una primera convocatòria separada el 1982, les del 1986, 1996, 2000, 2004 i 2008 van coincidir amb les generals. No van coincidir el 1990 i el 1994 a conseqüència dels avançaments electorals de Felipe González, malgrat que en aquest últim cas van coincidir amb les del Parlament Europeu. El 1996 van tornar a coincidir per l'avançament electoral decidit pel llavors president Manuel Chaves, i els calendaris electorals havien seguit sincronitzats fins ara.

El PP, llançat també a Andalusia

Els populars andalusos, amb totes les enquestes de cara, no tenen pressa. El secretari general del PP d'Andalusia, Antonio Sanz, va afirmar ahir que està convençut que ja sigui al novembre o al març, el "canvi" arribarà a la comunitat del sud de la Península en qualsevol dels casos. Però no s'ha estat de considerar que el govern de Griñán, tocat pel cas de l'estafa a la Seguretat Social, està "agonitzant". Per Sanz, que els comicis no coincideixin facilitarà que el debat se centri en la comunitat. Ha carregat contra Griñán pel fet que "no va ser capaç de donar la cara" ahir per anunciar que mantenia el calendari electoral sense anticipades malgrat que el govern autonòmic està "vell i esgotat".

stats