ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/11/2011

Andalusia El PP provoca un tomb històric al gran feu socialista

Joan Serra
2 min
El president del PP andalús, Javier Arenas, divisa un escenari favorable al març.

BARCELONAEntre encaixades de mans i abraçades, Mariano Rajoy devia esbossar un somriure per delectar-se amb els resultats obtinguts pel PP a Andalusia. Una de les grans reserves de vots del socialisme va passar a mans populars per primera vegada en uns comicis generals. La segona derrota consecutiva del PSOE al seu feu més fidel -la desfeta a les municipals del maig va deixar en mans del PP les vuit capitals de província- resulta encara més dolorosa, perquè perfila un tomb històric en les pròximes eleccions autonòmiques. Si d'aquí quatre mesos Javier Arenas és capaç de repetir els resultats del 20-N, els populars governaran la Junta d'Andalusia i els socialistes s'hauran d'acomodar als escons de l'oposició, una escena inèdita en democràcia. José Antonio Griñán presideix ara la Junta amb una còmoda majoria absoluta heretada de Manuel Chaves.

Els populars van fer bones les enquestes, que indicaven un gir total. El PP va obtenir 33 escons -amb més del 45% dels vots-, uns resultats espectaculars si es té en compte que el 2008 només van esgarrapar 25 diputats. El PSOE va quedar relegada a segona força d'Andalusia, amb 25 escons -36% dels sufragis-, lluny dels 36 diputats obtinguts fa quatre anys. Ni en les generals que van donar la majoria absoluta a José María Aznar -els comicis del 2000- els socialistes havien cedit el seu cor, el seu bastió inexpugnable. En aquella ocasió, el PSOE va resistir a Andalusia amb 30 escons, dos més que un PP crescut arreu de l'Estat. La debacle socialista d'ahir va afavorir IU, que va esgarrapar 2 escons (a Sevilla i Màlaga).

El PSOE només va poder conservar Sevilla, on Alfonso Guerra no havia perdut mai uns comicis com a cap de llista. L'exvicepresident del govern espanyol va ser capaç de frenar l'envestida blava, tot i empitjorar els resultats del 2008, quan va obtenir el doble de diputats (8) que els populars (4). En aquesta circumscripció, els socialistes van sumar 6 escons, només un més que el PP. A Cadis, els populars van imposar-se per primera vegada en unes eleccions generals (amb 5 diputats). Era una demarcació significativa, perquè el cap de llista socialista era Manuel Chaves, expresident de la Junta d'Andalusia, que rellevava Alfredo Pérez Rubalcaba, que hi havia concorregut fa quatre anys.

Esprint fins al març

Si és capaç de digerir la derrota sense batalles intestines ni desànim, el PSOE tindrà temps fins al març per capgirar la percepció dels ciutadans. Griñán, que ja va endarrerir les autonòmiques per mitigar la desfeta, confia que aquests quatre mesos li permetin esgarrapar prou vots per impedir la majoria absoluta del PP. Els socialistes esperen que els electors diferenciïn entre les eleccions generals i autonòmiques, i que els ajustos que hagi d'aplicar Rajoy desgastin Javier Arenas.

stats