Crònica 06/02/2012

Andorra i els Pirineus s'enduen la major part de la nevada

Sònia Sánchez
2 min
Neu intensa a l'estació d'esquí de la Masella, ahir amb les pistes obertes.

BARCELONALes nevades d'ahir es van deixar sentir especialment a les muntanyes del Pirineu i al Principat d'Andorra, on es van acumular fins a 15 centímetres de neu nova. Però allà, més enllà d'escasses incidències, la neu va ser rebuda amb alegria a les pistes d'esquí, que van poder obrir totes gràcies també a la davallada en la intensitat del vent.

A Andorra, pistes com les d'Ordino Arcalís van acumular fins a 180 centímetres en algunes cotes. Al Pirineu català les estacions d'esquí també van donar la benvinguda a la neu després que l'alerta per l'onada de fred dels últims dies els hagués reduït significativament el nombre de visitants. De fet, el fort vent de dissabte va obligar a tancar durant tot el dia les estacions de Port del Comte, Vallter 2000, Port Ainé i Espot, que van reobrir ahir. Els responsables de Masella, la Molina i Vallter 2000 coincidien ahir a confiar que la neu caiguda aquest diumenge ajudés a revifar el sector de cara a la setmana que ve.

Però les precipitacions en cotes altes no van deixar només bones notícies. A la Catalunya del Nord el temporal va colpejar amb força i va forçar les autoritats franceses a allargar la prohibició d'entrada de camions a França per la Jonquera, que cada diumenge s'aplica fins a les 22 hores i que ahir es va ampliar fins a la mitjanit.

La neu i les plaques de gel a la carretera van restringir també el pas de camions per la N-260 a la Collada de Toses. La C-16 entre Bagà i Riu de Cerdanya, inclòs el túnel del Cadí, es va haver de tallar una estona ahir a tarda fins que les màquines llevaneu van deixar la via transitable.

Risc d'allaus marcat

El risc d'allaus va mantenir tallada tot el cap de setmana la C-28 al port de la Bonaigua, al Pirineu lleidatà, on era obligatori l'ús de cadenes en diverses vies. El perill d'allaus era també entre marcat i fort a Andorra, on les temperatures van arribar als -15 graus en alguns indrets. Per això, Protecció Civil del Principat va anul·lar totes les activitats d'esquí escolar per avui dilluns.

stats