OCCIDENT CRISI DE LIDERATGE
Crònica 14/08/2011

A Angela Merkel ja no se la creuen ni els del seu partit

A la dona més poderosa del món, segons va dir la revista Forbes , li costa desmentir que aquest sigui el seu annus horribilis . Fins i tot de vacances, Angela Merkel ha estat qüestionada pel seu propi partit.

Isaac Lluch
2 min
A Angela Merkel ja no se la creuen ni els del seu partit

BERLÍN.Picabaralles continues a la coalició del govern alemany, eleccions regionals perdudes, un canvi radical en l'energia atòmica i els alts i baixos de l'euro comprometen el camí polític de Merkel. La cancellera ha intentat recuperar foces al Tirol, però des de Berlín no li arribava cap tranquil·litat.

La vella guàrdia de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) retreu a la seva líder que està abandonant els dogmes tradicionals del seu partit. En una filípica publicada al Frankfurter Allgemeine , l'ex-primer ministre de Baden Württemberg, Erwin Teufel, critica la cancellera per deixar que la CDU perdi el perfil de política econòmica, els valors cristians i la proximitat amb la ciutadania.

Anteriorment, l'excanceller Helmut Kohl havia lamentat que la seva delfina "estigui destrossant la meva Europa" amb una dubitativa posició en la crisi del deute. També l'ex-secretari general cristianodemòcrata i exministre de Defensa, Volker Rühe, deplora "la manca de pensament estratègic" posada en relleu amb l'abstenció alemanya a Líbia i la venda de tancs a l'Aràbia Saudita. I l'ex-primer ministre de Saxònia, Kurt Biedenkopf, també critica que el gir nuclear no es va debatre internament.

L'ascens imparable d'Els Verds i el restabliment del Partit Socialdemòcrata (SPD), que ja aventura "l'ocàs de Merkel", encara no ha trobat resposta en la CDU. El diputat cristianodemòcrata Thomas Dörflinger adverteix que s'ha fet poca autocrítica i que "ni s'han debatut els resultats dels comicis regionals".

La desfeta electoral és més palpable als socis de Merkel en el govern federal: els liberals del FDP ja han renovat la seva cúpula, però encara no saben com sortir del pou de les enquestes, que li atorguen tot just un 3% d'intenció de vot. "La CDU té el company de coalició equivocat", etziba Heiner Geissler, un pes pesant conservador més fidel a Merkel. Geissler raona que els problemes de la coalició els han provocat els liberals, sobretot amb les dures exigències d'abaixar impostos.

Ella, satisfeta

A pesar de tot, Merkel està contenta amb si mateixa. "Em diverteixo molt amb la meva feina i no és previsible que això canviï a curt termini", avisa, impermeable a les molt adverses enquestes.

La cancellera, que emfanitza que "Alemanya va bé com fa temps que no hi anava" -l'economia creix, el nombre d'aturats baixa-, entén que les crítiques que rep del seu propi partit arriben a deshora, però tampoc es posa pedres al fetge: fa temps que els seus rivals, i potencials hereus, han hagut de deixar el camp lliure. Qui més li podia fer ombra, Karl-Theodor zu Guttenberg, va haver de dimitir com a ministre de Defensa per l'escàndol del plagi de la tesi doctoral. Passet a passet, la cancellera va "solucionant problemes actuals" sense preocupar-se d'entrar en els llibres d'història, admet. És una maquinista del poder amb molts fronts oberts.

stats