ULTRADRETA A CATALUNYA
Crònica 03/06/2011

Anglada serà investigat per propaganda xenòfoba

PxC ha rebut fins a tres denúncies per una propaganda electoral amb contingut xenòfob enviada a particulars durant la campanya del 22-M. La fiscalia reuneix proves per decidir si poden constituir delicte.

R. T. / L. E.
2 min
Anglada va pujar de 17 a 67 regidors el 22-M, 5 dels quals a Vic, on era alcaldable.

Barcelona.L'ascens de Plataforma per Catalunya en les últimes eleccions municipals i nacionals amb un discurs xenòfob pot no sortir-li gratuït. De moment, la fiscalia de Barcelona ja ha obert una investigació preliminar sobre unes cartes amb propaganda electoral i altre material de la formació liderada per Josep Anglada enviades durant la campanya del 22-M per determinar si poden constituir un delicte d'incitació a l'odi racial. L'origen d'aquest procés són tres denúncies presentades per l'associació Jama Kafo de Mataró, el Síndic de Greuges de Santa Coloma de Gramenet i uns estudiants de la Universitat de Barcelona.

De moment, el fiscal especialitzat en delictes d'oci i discriminació ha demanat a la policia que reculli i analitzi la propaganda de PxC i la seva difusió, en especial l'origen de les queixes, unes cartes enviades a domicilis particulars com a correspondència electoral que denunciaven un hipotètic regal econòmic a immigrants. El sobre incloïa un fals xec per import de 4.000 euros a nom d'un hipotètic ciutadà àrab i amb el Pacte Nacional per a la Immigració com a entitat bancària, a més d'informació sobre l'ideari de PxC, amb consignes com "primer els de casa" i "no hi ha lloc per a cap més, ni cívic ni incívic, ni legal ni il·legal".

Tot i això, el ministeri públic no limita la investigació a aquest element i també ha encarregat a la policia que reuneixi tot aquell material gràfic o audiovisual relacionat amb el discurs xenòfob de la formació, el qual podria incloure, fins i tot, els mítings dels seus candidats. Entre d'altres, PxC va difondre un polèmic vídeo en què alertava d'una Catalunya del 2015 en què tres adolescents havien de saltar a corda vestides amb el burca.

Aquest no seria el primer procés que hauria d'afrontar Anglada, que -juntament amb un exregidor de PxC a Vic- també espera un judici per un altre delicte d'incitació a l'odi racial. En aquest cas, està acusat de repartir el 2007 uns pamflets en què uns ficticis immigrants demanaven el vot per altres partits que els prometien "papers per a tothom". En el text, la formació xenòfoba ridiculitzava la comunitat magribina amb frases com: "El nostre carnet de conduir, encara que no és vàlid a Espanya, bé ens va servir per conduir camells pels bonics deserts saharauís". La fiscalia demana, en aquest cas, fins a un any i mig de presó i la inhabilitació com a càrrec públic.

Vila d'Abadal no es rendeix

Amb aquest discurs, PxC es va quedar, amb un 2,4% dels vots, a les portes del Parlament el 28-N, i el 22-M va pujar de 17 a 67 regidors. A Vic, la ciutat d'Anglada, va passar de quatre a cinc edils i es va consolidar com la segona força de la capital osonenca. L'alcalde en funcions, Josep Maria Vila d'Abadal, -que va conservar els vuit regidors de CiU- va reconèixer ahir que amb aquest resultat "hauria plegat" la nit electoral. Lamenta no haver pogut frenar l'ascens del partit xenòfob després d'un mandat de "feina dura", "trepitjar carrer" i intentar contrarestar "les mentides" d'Anglada, però finalment seguirà com a alcalde perquè la ciutat i Catalunya "en el seu moment" entenguin que PxC "no és una solució". Aposta de nou per "un pacte, un govern sòlid".

stats