NOU MAPA FINANCER
Crònica 11/10/2011

Anticorrupció investiga l'exdirectora de la CAM

La Fiscalia Anticorrupció ha decidit obrir una investigació sobre la gestió de María Dolores Amorós al capdavant de la CAM. L'exdirectora general de la caixa alacantina va ser acomiadada el mes passat.

Ara
2 min
L'exdirectora general de la CAM, María Dolores Amorós.

Barcelona.La Fiscalia Anticorrupció ha decidit investigar la gestió realitzada per l'exdirectora general de la Caja Mediterráneo (CAM), María Dolores Amorós, per la possibilitat que hagués incorregut en un delicte penal.

La investigació es va obrir la setmana passada després que se sabessin alguns detalls sobre les remuneracions que percebia la màxima executiva de la caixa alacantina, que va ser intervinguda pel Banc d'Espanya al juliol, segons informa Efe. Anticorrupció ha demanat als actuals interventors del Banc d'Espanya informació sobre les causes que van motivar el cessament i acomiadament d'Amorós, per si fossin constitutives de delicte penal.

Amorós es va veure afectada per un acomiadament disciplinari el 28 de setembre després que es coneguessin alguns detalls de la seva gestió al capdavant de la caixa, per la qual obtenia una retribució anual de 593.040 euros anuals. Els administradors consideren que és com a mínim "reprovable" la gestió d'Amorós, a la qual acusen de buscar el benefici propi, falsejar els comptes i realitzar una gestió deficient mentre va ocupar el càrrec de directora general. L'acusen, a més, de pactar amb l'expresident de la caixa Modesto Crespo una pensió vitalícia de 369.497 euros per exercici.

Amorós va negar la setmana passada haver comès cap irregularitat, i "encara menys de manera il·legal", durant els seus anys a la caixa alacantina, i alhora va destacar que la seva actuació va ser sempre "lleial, recta, transparent i ajustada al dret". La decisió de la Fiscalia arriba en un moment especialment complicat per al sistema financer. Ahir els mercats van rebre amb entusiasme l'operació de fusió dels bancs Pastor i Popular en la primera sessió borsària després de l'anunci de l'operació, divendres passat. Les accions del Banco Pastor van pujar un 21,05%, mentre que el Popular va tancar amb una alça del 0,98%.

El Banco Popular preveu obtenir amb l'absorció del Pastor unes sinergies "molt importants", xifrades en uns 800 milions d'euros, segons va explicar ahir el president de l'entitat, Ángel Ron.

No obstant això, els 800 milions que pretén estalviar el grup amb la fusió és la valoració neta que fa de les sinergies que s'aniran aconseguint a poc a poc i que calcula que seran d'uns 147,2 milions anuals a partir del 2014.

Preu "just" pel Banco Pastor

Ron, conjuntament amb el president del Banco Pastor, José María Arias, va explicar que la intenció de les dues entitats és aconseguir aquestes sinergies "de manera gradual", "molt amistosa" i "sense generar cap conflicte". El Banc Popular ha presentat una opa pel 100% de les accions del Pastor, una operació valorada en 1.347 milions d'euros. Davant les crítiques que diuen que el Popular paga un preu massa alt per l'operació, Ron va defensar que l'import total de l'operació és un preu "just" i va negar que rebés pressions per part del Banc d'Espanya per quedar-se amb l'entitat gallega.

stats