01/03/2012

Apagant focs al MWC

2 min
El president de Windows, Steven Sinofsky.

Aquest any no hi han estat a temps, però si la situació social no millora, potser els contenidors que els manifestants cremin als carrers de Barcelona durant el Mobile World Congress 2013 ja els apagaran uns bombers sensoritzats: la Generalitat s'apunta a la internet de les coses amb @textil, un projecte amb Telefónica que equipararà els vestits del personal d'emergències amb un detector de gasos perillosos que alerta per mòbil el mateix bomber i el centre de gestió. El dispositiu també pot enregistrar i transmetre vídeo.

Els estudiants indignats van complicar ahir la circulació dels congressistes per la ciutat. En alguns moments no es podia entrar ni sortir del recinte de la Fira pels accessos principals de la plaça Espanya: ho vam patir els periodistes convidats a l'Hotel Miramar per assistir a la presentació mundial de Windows 8 Consumer Preview, una versió gairebé definitiva del nou sistema operatiu de Microsoft per a ordinadors.

Dissenyat per funcionar en tots els dispositius

Com ja va fer fa dos anys amb la seva plataforma de software per a mòbils, l'empresa renuncia a seguir apedaçant el Windows que ja coneixem i proposa un sistema creat de cap i de nou, tant en l'aspecte com en el funcionament intern. Steven Sinofsky, vicepresident de la divisió Windows de Microsoft, va dedicar gran part de la seva intervenció a demostrar com el nou sistema funciona igual de bé en tota mena de dispositius: ordinadors de sobretaula, portàtils i tablets , en uns casos amb teclat i ratolí i en d'altres amb gestos tàctils. Fins i tot el van ensenyar en un gran monitor que va resultar ser un PC amb pantalla tàctil de 82 polzades, probablement l'ordinador més gran que s'ha vist fins ara.

Windows 8 adopta la interfície d'usuari Metro que ja coneixen els usuaris de telèfons Windows Phone: requadres actius de colors vius que serveixen per accedir a les aplicacions i les dades, però també poden presentar informació per si mateixos. Windows 8 no s'assembla en res a les versions anteriors: el botó d'inici nascut amb Windows 95 ha passat a millor vida. El sistema arrenca en menys de 10 segons en alguns equips i ho fa amb una pantalla inicial personalitzable que presenta la cita següent de l'agenda i un indicador de la quantitat de missatges que tenim pendents de llegir. La fitxa dels contactes que tenim al directori presenta la seva activitat a les xarxes socials. Tots els programes permeten compartir contingut per totes les vies (correu, Twitter, Facebook) que tinguem activades. Els programes existents segueixen funcionant com sempre, però Windows 8 inclou una botiga d'aplicacions per descarregar-ne de noves.

La versió preliminar de Windows 8 es pot descarregar de l'adreça http://preview.windows.com i funcionarà fins que arribi la definitiva a la tardor, a temps per ser incorporat als equips que es venguin el Nadal vinent. Si la instal·leu podreu comprovar que el PC s'ha rendit definitivament al mòbil.

stats