Crònica 18/01/2012

Aposta per la convivència entre el reg i els ocells

A.l.
2 min

LLEIDA.Experts i institucions han començat a explorar les diferents vies per fer compatible el reg amb les zones d'especial protecció de les aus (ZEPA) del Segarra-Garrigues, que afecten un 60 per cent de les 68.000 hectàrees de superfície que abastirà el canal el 2014. Fa una setmana es va constituir el grup de treball que s'encarrega d'aquesta tasca i que, abans d'acabar l'any, durà a terme les primeres proves pilot.

Els experiments es desenvoluparan en dues finques: Mas de Melons, que té una extensió de 1.400 hectàrees i és de titularitat pública, i una altra d'arrendada que tindrà una superfície d'unes 2.000 hectàrees, de la qual encara no s'ha decidit la ubicació. D'aquí tres anys, cap al 2015, ja es podran fer les primeres valoracions dels resultats obtinguts, que han de servir per tancar definitivament el litigi que plana sobre la infraestructura des de fa més de deu anys.

Complir amb les exigències de la Comissió Europea pel que fa a la directiva d'ocells, suposa -segons un dels assessors de l'empresa Aigües del Segarra-Garrigues, l'ornitòleg Jordi Sargatal- un estudi sobre els sistemes de cultiu, de pastura i dels regs de suport, a més de la prohibició de la caça i de la limitació del trànsit de persones en totes les ZEPA. Fonamenta aquestes mesures en l'afirmació que el compliment de la declaració d'impacte ambiental de l'obra perd tot el sentit si finalment no hi ha la densitat d'aus estepàries que demana la Unió Europea a Catalunya i l'Estat".

A les proves pilot de la finca de Mas de Melons, Sargatal és partidari de sembrar varietats autòctones de blat i ordi com les que hi havia dècades enrere. Tot i que per facilitar la convivència amb les aus deixa clar que la producció ha de ser el màxim d'ecològica, assegura que el reg és compatible. "Es pot aplicar el que seria equivalent a una bona pluja de primavera, una dotació de 1.500 metres cúbics per hectàrea i any".

La Generalitat ha invertit 114 milions d'euros en mesures agroambientals destinades a refer el paisatge després de les obres del canal, subvencionar els pagesos perquè apliquin mesures favorables a les espècies autòctones i reconstruir hàbitats dels ocells.

stats