TECNOLOGIA
Crònica 20/03/2012

Apple repartirà dividend per primer cop des del 1995

Apple va anunciar ahir el repartiment d'un dividend de 2 euros (2,65 dòlars) per acció a partir de l'1 de juliol i iniciarà a finals de setembre una compra d'accions pròpies per valor de 7.500 milions.

Núria Ferragutcasas
3 min
Els inversors van rebre positivament la decisió d'Apple, que ahir va pujar un 2,6% a la borsa. La companyia ja val 417.000 milions, l'equivalent a dos cops el PIB català.

WASHINGTONLa xifra de 97.600 milions de dòlars (74.000 milions d'euros) equival al producte interior brut de molts dels països del món, però també és la quantitat de diners que el gegant tecnològic Apple té en efectiu. Davant d'aquesta mastodòntica quantitat de capital acumulat gràcies a la forta demanda d'iPhones i iPads, els directius de la companyia de Cupertino (Califòrnia) van anunciar ahir el repartiment de dividends per primer cop en disset anys i l'inici d'un pla de recompra d'accions per valor de 10.000 milions de dòlars (7.500 milions d'euros) durant l'exercici fiscal del 2013, que comença el 30 de setembre.

Apple repartirà un dividend de 2,65 dòlars (2 euros) per cada acció en el seu quart trimestre fiscal, és a dir, a partir de l'1 de juliol. El repartiment de beneficis, sumat a la compra d'accions durant tres anys, tindrà un cost de 34.000 milions d'euros per a la companyia. El conseller delegat d'Apple, Tim Cook, va assegurar en una roda de premsa amb analistes de Wall Street que aquest moviment premiarà la lleialtat dels accionistes i podria atraure nous inversors.

El 1995 la companyia de la poma, que estava a punt de fer fallida, va decidir deixar de repartir beneficis per finançar la seva reestructuració. Amb la tornada de Steve Jobs, es va invertir més en tecnologia i es van crear nous productes que durant l'última dècada han ressuscitat la marca. "Hem utilitzat part dels nostres diners per fer grans inversions en el negoci a través de més investigació i desenvolupament, adquisicions, noves obertures de botigues, inversions en la nostra cadena de subministrament i la construcció de la nostra infraestructura", va explicar Cook. "És en tot això on hi ha el nostre futur".

L'operació es finançarà únicament amb el capital efectiu que la companyia tecnològica té als Estats Units. Repatriar l'efectiu acumulat a l'estranger augmentaria el cost de l'operació, ja que l'empresa hauria de pagar impostos a les autoritats nord-americanes, segurament un 30% del total.

Es calcula que un 66% de l'efectiu acumulat per Apple és a l'estranger. Alguns experts consideren que la recompra d'accions és una manera que ha triat la companyia per evitar aquests impostos.

Bona acollida a la borsa

Tot i que alguns analistes van considerar que el dividend és massa baix, les accions d'Apple van pujar ahir un 2,65% a la Borsa de Nova York. "Si bé la quantitat de diners en efectiu d'Apple que es vol tornar als inversors és bastant gran, en relació al preu de l'acció encara és petita", va dir Mike Abramsky, analista de RBC Capital Markets, al The New York Times . "El dividend -va afegir- suposa un rendiment anual de les accions d'Apple de l'1,8% anual, però és un dels més baixos entre les grans empreses del món tecnològic". En comparació, Microsoft paga un dividend del 2,5%, Intel paga un dividend del 3% i Hewlett-Packard paga un dividend del 2%.

Tot i així, Apple és l'empresa més valuosa del món, amb una capitalització borsària que supera els 417.000 milions d'euros, molt per sobre dels 303.000 milions de la segona més valuosa, la petroliera Exxon Mobil. Des de l'inici d'aquest any, les accions d'Apple s'han revaloritzat un 55,49%. Si s'agafen de referència els últims dotze mesos, els títols han pujat un 77%. Segons Cook, la decisió de retribuir l'accionista no desviarà l'empresa del seu màxim objectiu: la innovació. "No veiem límits en les nostres possibilitats", va dir el conseller delegat de la tecnològica, que tot i tenir a les seves mans més d'un milió d'accions va revelar que renuncia al dividend.

Tim Cook creu que l'iPhone seguirà sent un enorme impulsor del creixement d'Apple en els pròxims anys. Durant l'últim trimestre es van vendre 37 milions d'unitats del producte estrella de l'empresa. Una xifra que, segons el dirigent, seguirà creixent. D'altra banda, també es va mostrar optimista amb l'evolució de vendes de la tauleta iPad, l'altre producte insígnia que el cap de setmana passat va tenir "un registre rècord de vendes". Segons la seva opinió, amb el temps les tauletes superaran en vendes els ordinadors personals.

El gegant tecnològic està en ple llançament del nou iPad, la tercera generació de la seva tauleta, que divendres va començar a vendre als EUA i altres nou països (Austràlia, el Canadà, França, Alemanya, Hong Kong, el Japó, Singapur, Suïssa i el Regne Unit). A partir del 23 de març estarà a disposició dels consumidors d'una vintena més de països.

stats