Crònica 11/04/2011

Horia Mosadiq: "Aquesta llei no ajuda Les dones: les castiga"

Imposicions "Imposar a una dona que porti el burca és tan greu com prohibir-l'hi" Efectes "La prohibició comportarà més aïllament de les dones que són obligades a portar-lo"

C.m.
2 min
Una dona tapada amb nicab, en una botiga de llaminadures de París, el juliol de l'any passat.

Horia Mossadiq (Kabul, 1976) dirigeix d'equip d'investigadors sobre l'Afganistan d'Amnistia Internacional a Londres. Ella mateixa es va veure forçada a portar burca i ara defensa que la prohibició no resoldrà el problema.

Com s'entén en l'islam el fet que les dones es cobreixin totalment el rostre?

L'islam i l'Alcorà no diuen que les dones s'hagin de tapar la cara. Quan es parla de vestimenta apropiada es limita a indicar que cal cobrir-se el cos i ni tan sols es diu en els escrits amb quin tipus de vestit.

És una forma de discriminació?

Crec que la gent hauria de tenir la llibertat d'escollir la seva religió i les seves opinions, i també llibertat de moviment. Si algú decideix vestir-se d'una determinada manera està en el seu dret, i ningú pot dir si està bé o malament, mentre es tracti d'una decisió lliure.

Segons la seva experiència, quines són les motivacions de les dones que porten burca o nicab?

A l'Afganistan les dones ho fan en alguns casos per tradició i en altres per seguretat. N'hi ha que se senten més còmodes amagant la seva identitat sota el burca, sigui pel motiu que sigui. També hi ha casos de dones que són forçades per homes del seu entorn familiar, i això té molt més a veure amb les tradicions que amb l'islam com a tal.

Quines poden ser els conseqüències de la prohibició a França?

Jo vaig viure sota el règim dels talibans a l'Afganistan dels anys 90 i aleshores em van obligar a portar el burca, cosa que odiava. Crec que imposar portar el burca és tan greu com prohibir-lo, perquè en els dos casos són imposicions sobre la voluntat d'algú. Crec que la prohibició del burca comportarà més aïllament de les dones musulmanes que el porten a França, i això no els farà cap favor. No les ajudarà, sinó que les castigarà. La gent ha de tenir llibertat per escollir què vol portar i què no: si assumim que imposar qualsevol tipus de codi de vestir és una violació dels drets humans individuals, prohibir determinades formes de vestir lliurement escollides ho és igualment.

Per què Amnistia Internacional rebutja la llei francesa?

Perquè vulnera els drets humans i les llibertats. Una prohibició general del vel integral en l'espai públic viola els drets de les dones que porten aquesta vestimenta com una opció lliure. Hi ha casos en què el burca o el nicab són formes de reivindicació d'una identitat i una ideologia i, com a tals, AI defensa el dret a la llibertat d'opinió i d'expressió, encara que no la comparteixi. L'única excepció són les incitacions a l'odi i a la violència, i el vel integral no entra en aquesta categoria. Alguns estats, com el Sudan, impedeixen a les dones portar pantalons, i AI denuncia aquestes prohibicions i defensa les dones que les desafien com una forma d'alliberament de la dona.

stats