Crònica 11/06/2011

"Aquí s'ha alimentat la confrontació" / "Fa falta més policia al carrer"

J.s.
3 min
Umair Dar viu a Badalona i treballa com a mediador intercultural a la ciutat. Tomás Hurtado, al barri d'Artigues, on el PP també es va imposar clarament a les urnes.

"Aquí s'ha alimentat la confrontació"

Umair Dar intenta pair el canvi d'escenari a Badalona. No li resulta fàcil, tenint en compte que s'ha bolcat a escurçar la distància que encara separa la població immigrant de l'autòctona. D'origen pakistanès, Dar ha dedicat els últims anys a la mediació intercultural -parla català i cinc llengües més-, una tasca que compagina amb el grau de ciències polítiques i gestió pública que estudia a la UAB. El seu compromís social és ferm. Ell també va haver de fer un esforç per entendre la societat que l'acollia. Va arribar amb 15 anys amb la seva mare i els tres germans, després que el pare sol·licités el reagrupament familiar. Va viure un any al Raval de Barcelona abans de traslladar-se al barri de Sant Roc.

No s'imagina vivint en un altre lloc que no sigui Badalona. "En aquesta ciutat no hi ha una fractura social, estem molt millor que en altres llocs, el que passa és que aquí s'ha alimentat la confrontació", afirma aquest jove, expectant pel rumb que prendrà l'Ajuntament.

El projecte de mediació en què participa, impulsat amb fons públics des del Consorci Badalona Sud, s'ha de renovar aquest estiu. El nou alcalde haurà de decidir si manté els recursos per fer el treball d'acostar ciutadans amb diferents orígens. Umair Dar admet la por davant d'un possible canvi de rumb: "Si m'obliguen a fer el que no comparteixo, hi renunciaré. Em sembla que Albiol ha fet el discurs que li tocava per treure bons resultats, ha estat molt intel·ligent, però ell és conscient que s'han de fer coses per la integració". Defensa que el malestar ciutadà que el PP ha capitalitzat en el sectors de la ciutat més desafavorits només es pot resoldre amb paciència i molta pedagogia. "En alguns barris no ha arribat el missatge de la feina feta i la gent es pot haver sentit abandonada", reflexiona Dar, que també fa de voluntari en sis entitats.

Aquesta dedicació li ha valgut un dels guardons dels premis Fundació Esplai al voluntariat, que reconeixen els valors de promoció de la societat civil i del treball per les persones més necessitades.

"Fa falta més policia al carrer"

Mentre la cambrera xinesa del bar de la plaça d'Artigues li serveix el refresc a la terrassa, Tomás Hurtado acaba el cigarret i descriu el que pensa del discurs de Xavier García Albiol. "El que diu el Xavi és el que passa a Badalona, és 100% veritat, perquè per aquesta plaça fa por passar-hi a la nit", explica Hurtado, un dels impulsors d'un manifest que denunciava la falta de seguretat a la ciutat. "La prioritat que té Badalona és la lluita contra l'incivisme i la inseguretat i, per això, fa falta més policia al carrer", expressa aquest badaloní, expresident de l'associació veïnal del barri d'Artigues. Tot i que no és militant del PP, el missatge que verbalitza casa amb les tesis que han portat el partit al govern de la ciutat, aquelles que reclamen més policies i menys agents cívics, que parlen de delinqüència i no de convivència.

Albiol solucionarà els problemes que descriu? "No sé si ho podrà fer, però almenys ho intentarà", raona Hurtado, que lamenta que el líder popular no hagi obtingut més vots. "Ell fa quatre anys que fa campanya, l'hem vist als mercats i als barris, una cosa que amb altres polítics no ha passat", descriu aquest veí d'Artigues, que va formar part de la plataforma que havia intentat evitar l'obertura d'una mesquita al barri.

És una part de la Badalona que García Albiol ha aconseguit fidelitzar, aquella que encara intenta digerir el canvi de paisatge de la ciutat. "Això ja no és com abans", sintetitza Hurtado, que posa d'exemple l'ús dels espais públics que fan alguns col·lectius d'immigrants i els pisos sobreocupats. Ell, de 49 anys, va arribar de Villanueva de la Serena (Badajoz) quan en tenia 14, acompanyat dels seus pares i set germans, que compartien un pis de cinc habitacions. "El problema és que aquells que parlen d'immigració ja reben l'etiqueta de racistes", raona Hurtado per defensar l'argumentari popular. "Potser no li deixaran acabar la legislatura, però si ho fa mitjanament bé, d'aquí quatre anys tindrà majoria absoluta", reflexiona aquest fidel del nou alcalde.

stats