Crònica 13/01/2011

Joan Caball: "Aquí no s'ha detectat ni rastre de dioxines"

Consum "El que està passant a Alemanya demostra precisament que els controls funcionen" Càstig "S'ha de ser duríssim amb els responsables" Proximitat "Portar cireres al gener no és la manera de tenir unes bones cireres"

Carles Arbolí
2 min
Alemanya, Catalunya

Podem consumir ous, pollastres i carn de porc amb tranquil·litat?

Sí. El consumidor ha d'estar correctament informat i ha de saber que tots els productes alimentaris estan correctament etiquetats i identificats. La normativa i els controls europeus són més exigents que a la resta del món i el que està passant a Alemanya demostra, precisament, que els controls funcionen.

Sí, però el mal ja està fet.

Sí, però quan es detecta un cas d'intoxicació hi ha eines per seguir tot el rastre dels productes, detectar on hi ha el problema i aplicar les mesures pertinents. Els mateixos controls que s'han fet a Alemanya i que han posat al descobert aquesta crisi també es fan a Catalunya, i no s'ha detectat ni rastre de dioxines.

L'origen de tot està novament en un pinso contaminat per rebaixar preus. Això és cobdícia o la conseqüència més fosca d'un sector, l'agrari i el ramader, que ho passa molt malament?

Això és culpa d'uns fabricants que es pensen que tot s'hi val i que tenen pocs escrúpuls. Desgraciadament és una situació que es repeteix quasi de manera cíclica. S'ha de ser duríssim amb els responsables, no només pel risc sanitari, sinó perquè enfonsen encara més el sector.

I el consumidor va perdent la confiança...

Sí. Tots hem de ser conscients que com més baixen els preus, més s'ensorra el sector. El 92% de la llet ja es ven a les grans superfícies, igual que quasi el 90% de l'oli. S'està perdent molt la proximitat i això és clau per al futur. Com més curta és la cadena entre el productor i el consumidor, més marges econòmics hi ha, però també més transparència i garanties.

Ara, per exemple, podem menjar cireres tot l'any. És lògic, això?

Jo diria que no. Però també tinc clar que si algú les oferta és perquè algú les compra. Hem de potenciar l'educació, que hi ha estacionalitats, que existeix un concepte de dieta mediterrània que forma part del nostre patrimoni i que és molt saludable... Això no vol dir que no es puguin comercialitzar productes de fora, com la fruita tropical, però portar cireres al gener no és la millor manera de gaudir d'unes bones cireres. Hem de ser capaços de no fixar-nos només en la quantitat i competir més en qualitat.

Què demana al nou conseller d'Agricultura?

Que en aquesta època difícil, no només pensi com a conseller del Govern, sinó, sobretot, com a conseller d'Agricultura.

stats