ELECCIONS ANDALUSES
Crònica 13/03/2012

Arenas reclamarà a Rajoy un nou sistema de finançament

Joan Rusiñol
2 min
El candidat del PP a la Junta d'Andalusia, Javier Arenas, és el favorit segons les enquestes.

MADRID.S'obre la batalla del finançament autonòmic. Si el popular Javier Arenas guanya les eleccions andaluses del 25 de març, exigirà al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que canviï el model actual. Ara bé, res a veure amb el pacte fiscal que ha plantejat Catalunya. El PP andalús vol un nou sistema que beneficiï les comunitats autònomes amb menys recursos.

Immers en la campanya electoral, el candidat del PP va assegurar ahir, en un acte a Mairena del Aljarafe (Sevilla), que aquesta serà la primera iniciativa que portarà al Parlament andalús si aconsegueix desbancar els socialistes de la Junta, després de 30 anys al poder.

Dard contra Catalunya

Aquest plantejament és un punt d'inflexió significatiu perquè fins ara el missatge únic que enviava el PP era un altre: la carpeta del finançament no s'obrirà fins que la crisi hagi passat de llarg. És la resposta oficial que ha donat el ministeri d'Hisenda a les reivindicacions del president de la Generalitat, Artur Mas. Ara és un dirigent popular, bon amic de Rajoy, qui pren la iniciativa. Caldrà veure si fixa un calendari que ho faci compatible amb les tesis del govern espanyol.

Arenas va aprofitar l'anunci per llançar un dard contra Catalunya. Segons va dir, el sistema que va impulsar el conseller Antoni Castells, del PSC, "està al servei de les comunitats amb més riquesa i creixement". Ho afirmava poc abans que es fessin públiques les balances fiscals catalanes. Curiosament, la Comunitat de Madrid, governada per la dreta, ha estat una de les més ben tractades per aquell model.

El PP andalús diu que l'acord del 2009 s'explica per l'aliança política entre l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i Esquerra Republicana de Catalunya, aleshores al govern de la Generalitat. Arenas va afirmar ahir que ha estat "perjudicial" per als interessos del sud de l'estat espanyol i per això va instar el socialisme espanyol a donar-li suport ara en aquesta pretensió.

Debat frustrat a Canal Sur

L'aspirant conservador es va negar a assistir al debat organitzat ahir a la nit per Canal Sur, la televisió autonòmica andalusa, que acusa de "falta de neutralitat". "El que no es pot fer és, quan jugues la final d'una competició, dir que la vols jugar a casa i a més posar l'àrbitre", va afirmar. La Junta Electoral d'Andalusia va assenyalar que la cadena va vulnerar la llei quan va incloure una imatge del president del govern espanyol en una informació sobre una operació contra la pederàstia. El 21 de febrer ja l'havia amonestat per haver cobert una manifestació no autoritzada contra la seu dels populars. Tot i les crítiques constants dels conservadors contra Televisió Espanyola, el candidat sí que ha acceptat debatre a la televisió pública espanyola.

El PSOE el va acusar d'esquivar la confrontació d'idees per no passar per la situació "incòmoda" d'haver de defensar les mesures del govern central davant dels electors.

stats