Crònica 23/12/2011

Cañete admet que no està "al nivell" en medi ambient

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.Miguel Arias Cañete retorna a la casella de l'any 2000, any en què va assumir per primera vegada la cartera d'Agricultura. Ahir ho va tornar a fer, afegint a les competències del ministeri tot el que està relacionat amb medi ambient, que en aquesta legislatura esdevé una secretaria d'estat. Arias Cañete sap que el temps ha passat respecte a la seva anterior experiència ministerial i ahir admetia que caldrà "posar-se al nivell" davant "l'enorme complexitat" actual del departament, en part per l'assumpció de les competències mediambientals.

La declaració de béns feta al Congrés -pública des de fa uns mesos- desvela dades curioses, com per exemple el fet que tingui 326.000 euros en accions de l'empresa petroliera Ducar, llunyana als interessos de la sostenibilitat ambiental. Aquesta dada, que probablement se li recordarà al llarg del seu mandat, la compensarà, de ben segur, amb el seu caràcter planer, que li ha fet alguna mala jugada al llarg de la seva trajectòria. Una vegada, per exemple, va defensar el contracte per a la integració dels immigrants que propugnava Rajoy el 2008 posant en dubte la capacitat dels estrangers per fer de cambrers.

El seu va ser un mandat també protagonitzat per la crisi de les vaques boges, que van fer habituals les seves imatges menjant vedella per defensar-ne la qualitat. Ara haurà d'enfrontar-se a reptes com la reforma de la política agrària comuna (PAC) i la política pesquera comuna. "Caldrà fer una gestió més eficaç", va admetre ahir en la seva presa de possessió.

Missatge de "retrocés"

Juan Carlos del Olmo, secretari general de World Wildlife Fund, veu com un "retrocés" la inclusió de medi ambient al ministeri i considera que, d'aquesta manera, es dóna més pes a l'agricultura i a la pesca que no pas a l'aspecte mediambiental.

stats