INICI DEL CURS ESCOLAR
Crònica 12/09/2011

Arrencada reivindicativa a les aules catalanes

Sònia Sánchez
2 min
Diada per la immersió La defensa de la immersió va ser protagonista ahir de l'Onze de Setembre i ho serà avui també en l'inici de curs.

L'arrencada d'aquest cu rs 2011/2012 no passarà desapercebuda ni tan sols per a les famílies que no tenen fills. L'ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a un sistema d'immersió lingüística en català que ha funcionat tan bé a les escoles públiques catalanes, com ressalten tots els agents educatius i com demostren tant les estadístiques com els casos particulars (l'ARA en va recollir una mostra en l'especial d'ahir Onze de Setembre), ha fet reaccionar la so cie tat civil catalana, més enllà de mestres i alumnes. L'endemà de la Diada Nacional de Catalunya, en què els clams a favor de la immersió van ser protagonistes, les escoles i els instituts donaran el tret de sortida al curs amb una jornada marcada per la reivindicació lingüística.

La plataforma cívica Somescola.cat, que agrupa tots els representants de la comunitat educativa i diverses entitats culturals catalanes, ha convocat per a aquesta mateixa tarda concentracions a totes les places de la vila de Catalunya en defensa del català com a llengua vehicular a l'escola pública. A més, s'espera que la majoria de centres, tant públics com privats, s'afegeixin a la crida d'aquesta entitat per rebre els alumnes amb cartells reivindicatius. Tot i que en un principi Somescola.cat va anunciar el lema "Una llengua, una escola, un país", finalment les lones i pancartes que la plataforma ha distribuït a les escoles hi porten una altra frase, igual de contundent: "Per un país de tots, l'escola en català". Les pancartes contra les retallades a l'escola pública tindran, doncs, un paper secundari en aquest inici de curs, el primer amb la nova consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Però no desapareixeran, ja que el sindicat USTEC-STS ha cridat els docents a mantenir avui la seva protesta.

Quasi dos milions de viatges

Més enllà de manifestacions, el començament de curs es deixarà sentir també a carrers i carreteres, que tornaran finalment a l'afluència habitual de trànsit, sobretot a l'àrea metropolitana. La Guàrdia Urbana de Barcelona posarà avui en marxa un dispositiu especial per a la tornada a l'escola, amb reforç d'agents a tots els accessos a la ciutat. També Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) assegura tenir-ho tot a punt per a l'inici de curs, per quan s'espera que els viatges diaris de metro i autobús arribin a 1,8 milions als onze municipis metropolitans, després d'una caiguda del 35% en l'ús d'a quests transports durant el mes d'agost. Les dues xarxes desplegaran a partir d'avui la seva capacitat màxima, amb 900 autobusos i 135 trens en les hores punta del matí. Tot a punt perquè el que es recordi d'aquest inici de curs sigui la reivindicació.

stats