METEOROLOGIA
Crònica 29/01/2012

Arriba l'hivern que s'ha fet esperar més, amb neu en cotes de 300 metres

Ara
2 min
Protecció Civil va activar ahir el pla Neucat per possibles nevades en cotes baixes.

BARCELONAEl fred s'ha fet esperar aquest hivern, però va arribar ahir arreu del territori, acompanyat de cel tapat en bona part del país i amb pluges disperses en moltes comarques de la costa i del prelitoral. La cota de possibles nevades va anar baixant fins a arribar als 300 metres.

De fet, ahir al migdia, la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat ja va activar una prealerta preventiva del Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya (Neucat) per la possibilitat de nevades en zones i cotes no habituals. La mesura es va prendre després de l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que advertia d'acumulacions de gruixos superiors als cinc centímetres en cotes de neu de 700 metres a les demarcacions de Girona i Barcelona i part del Pirineu lleidatà. Les mateixes previsions indicaven que la cota baixaria fins als 500 metres al final del dia. El conseller d'Interior, Felip Puig, va afirmar ahir que les previsions "no són d'una nevada com la que vam tenir fa dos anys", però va detallar que poden produir-se "petites incidències". Per això, va demanar extremar les precaucions.

Una setmana de fred

Durant la jornada d'aquest diumenge el cel es mantindrà variable a la meitat oriental de Catalunya, però les precipitacions -sempre en forma de neu- es restringiran al vessant nord del Pirineu. També s'haurà d'obrir el paraigua a les Balears, on la neu podria aparèixer a partir dels 500 o 600 metres d'altitud. Cap a les comarques de Ponent i del sud de Catalunya, en canvi, l'entrada del mestral aclarirà el cel i farà que avui sigui un dia completament assolellat. La tramuntana també es reforçarà a partir del vespre a l'Empordà, al Rosselló i a les cotes altes del Pirineu. A la vessant nord del Pirineu, les nevades seran més continuades.

Els termòmetres no es recuperaran clarament abans de deu dies. Les previsions meteorològiques apunten que la segona meitat de la setmana que ve podria ser el tram més fred de tot l'hivern.

stats