CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 10/02/2012

Arriba el tercer capítol de l'onada de fred siberià

Miquel Bernis
2 min
Els termòmetres tornaran  a caure aquest cap de setmana sota zero a tot el país.

METEORÒLEGArriba el tercer capítol de l'onada siberiana. Aquesta tarda començarà a entrar una nova bossa d'aire fred que es quedarà com a mínim fins dilluns. Demà al matí les temperatures ja tornaran a marcar valors pròxims als 10 graus negatius a l'interior, i a la costa també es baixarà sota zero. Diumenge a primera hora els termòmetres tocaran fons, a alta muntanya es baixarà per sota dels -20, i a les valls del Pirineu s'arribarà als -15. L'ambient serà gairebé tan gèlid com el cap de setmana passat. Bufarà tramuntana al nord, però res fa pensar en ratxes tan fortes com les de dimarts o les del cap de setmana passat.

La humitat serà molt baixa i, per tant, les glaçades seran negres i poden ser força perjudicials per a algunes plantes i cultius. Això també ajudarà, però, a la formació de poques plaques de gel a les carreteres. La neu tornarà a emblanquinar les Illes Balears fins a nivell de mar. Entre aquesta tarda i demà augmentaran també els núvols a la costa catalana, però les probabilitats que nevi en aquest sector són baixes. Tot apunta a un cap de setmana amb molt de sol i sense neu a Catalunya. Res fa pensar en un canvi de tendència a llarg termini: la setmana que ve continuarà el fred de ple hivern.

9,5 milions de pèrdues

L'Associació d'Agricultors Viveristes de Barcelona, que agrupa més de cent empreses agràries productores de plantes -sobretot del Maresme-, estima pèrdues provisionals de fins a nou milions i mig d'euros a causa del fred. Es calcula que vuit milions i mig correspondrien a plantes cultivades a l'exterior, i un milió, a les que es cultiven en hivernacles no calefactats. Fins ara, el Maresme ha patit vuit nits seguides amb temperatures sota zero, que han arribat fins als -10 graus al nord de la comarca. L'afectació s'ha produït, amb més importància o menys, en tots els cultius exteriors de flors i plantes.

stats