Crònica 09/09/2011

Art sorgit de l'horror

Antoni Ribas Tur
2 min
Elena del Rivero ha creat un gran salt d'aigua o un núvol de fum que evoquen els atemptats de l'11-S i les víctimes.

Les principals exposicions commemoratives de l'11-S tornen al cor de l'horror i utilitzen les restes recuperades dels atemptats per rememorar els atacs i retre homenatge a les víctimes. El museu Smithsonian d'Història Americana de Washington presenta fins diumenge, sota el títol 11 de Setembre 11: record i reflexió , 50 objectes provinents de la Zona Zero, del Pentàgon i de Shanksville, la localitat de Pennsilvània on es va estavellar el vol 93 de United Airlines que suposadament es dirigia al Capitoli o a la Casa Blanca.

Un altre museu de la capital nord-americana, el Newseum, dedicat al periodisme, també exposa objectes recuperats dels escenaris de la catàstrofe.

Objectes de la Zona Zero

Francesc Torres i la valenciana Elena del Rivero han treballat a Nova York amb objectes provinents de la Zona Zero, tot i que des de perspectives molt diferents. Torres va tenir accés al gairebé desconegut hangar 17 de l'aeroport John F. Kennedy, on es van guardar 1.500 objectes de l'atemptat del World Trade Center. Les quatre instal·lacions fotogràfiques que ha creat, una de les quals es pot veure des d'avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (a Nova York a l'International Center of Photography, a Londres a l'Imperial War Museum i més endavant a Madrid al CentroCentro), retraten aquests objectes per endinsar-se en qüestions com quin paper juguen les imatges en la construcció de la memòria col·lectiva i en els processos de dol. També evoquen les víctimes dels atemptats, de les quals no s'han difós imatges, a través de la força que adquireixen els objectes. Torres ha afirmat que aquest treball li ha servit per reflexionar sobre la seva pròpia experiència de l'atemptat contra les Torres Bessones, ja que el va viure de ben a prop.

Elena del Rivero també vivia a Nova York aleshores, però no era a la ciutat. Quan va tornar al seu apartament a la zona del World Trade Center, se'l va trobar ple de paperassa, cendra i runa. Després de netejar els papers i esborrar-ne les empremtes personals durant cinc anys, els va cosir a unes gran tires de tela de cotó. El resultat, A chant [Cant], arriba ara al New Museum de Nova York. Amb aquelles restes, Del Rivero ha creat un gran salt d'aigua que evoca les víctimes amb l'esperit intemporal i la calidesa d'un objecte d'artesania.

Com el National Tribute Quilt , el tapís commemoratiu de l'11-S que forma part de l'exposició permanent del Folk Art Museum de Nova York, el Metropolitan presenta 9/11 Peace Story Quilt , un altre tapís que l'artista i tapisser Faith Ringgold ha realitzat amb la col·laboració d'estudiants. Els quadres que el formen parlen de la pau. El PS1, el museu associat al MOMA, abordarà els atemptats amb l'exposició col·lectiva September 11 , que aplega les obres de quaranta artistes contemporanis d'arreu del món. Finalment, al museu Guggenheim de Nova York han apostat per la reflexió sobre el terror i la violència amb un documental en què participen intel·lectuals com Noam Chomsky i la sociòloga Saskia Sassen.

stats