Crònica 02/03/2012

Artur Mas demana ajornar un any l'objectiu de dèficit

El president va demanar ahir a Rajoy que aconsegueixi de Brussel·les un any més de coll per assolir l'objectiu de dèficit. Artur Mas considera molt difícil passar en un sol any del 3,7% a l'1,3%.

Ferran Casas
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer la petició a Mariano Rajoy ahir des de Tànger, on va visitar la fàbrica de components elèctrics de la catalana Relats.

CASABLANCA.Fa dies que Artur Mas sosté que qui fa els deures ha de tenir premi. I ara el premi no ha de ser cap altre que relaxar els objectius de contenció del dèficit. Catalunya està fent retallades en el seu sector públic, en els sous dels funcionaris i en les prestacions socials per reduir la despesa en la línia del que reclamen les institucions comunitàries. Alhora, ha implementat noves taxes i gravàmens per aconseguir més diners aquest any.

Però l'escenari de recessió no l'ajuda, fa preveure uns ingressos fiscals més baixos dels previstos i fins i tot l'obligarà a refer els pressupostos que fa pocs dies va aprovar el Parlament amb els vots de CiU i l'ajuda del PP. Per això, i davant la inflexibilitat de Brussel·les, que obliga el govern de Mariano Rajoy a imposar un objectiu de dèficit de l'1,3% del PIB a les autonomies en acabar el 2012, el president català va fer vots per a un acord entre Madrid i Brussel·les que permeti "relaxar el calendari" de compliment.

Relaxar el calendari de compliment vol dir que les institucions comunitàries permetin que es prorrogui fins al 2013 l'obligació d'arribar a l'objectiu final, que la Generalitat comparteix. Actualment, Catalunya té un dèficit del 3,7% del PIB, segons dades que va fer públiques el ministre d'Hisenda i Administracions Territorials, Cristóbal Montoro. La Generalitat rebat, però, la xifra de tancament del 2012 i, descomptant els diners que l'Estat deu a Catalunya, com els de la disposició addicional tercera de l'Estatut, la situa en un 3,2% del PIB.

En qualsevol cas és una xifra molt superior a l'objectiu marcat per Brussel·les. Si el calendari es flexibilitzés i retardés un any, Mas va afirmar que Catalunya ja estaria en condicions de complir. I el Govern es donaria per satisfet si tanca el 2012 amb un dèficit que rondés l'1,8% o el 2% del PIB. El president, però, es va negar a quantificar quina seria "una xifra assumible".

Malgrat la petició, totalment condicionada pels problemes de tresoreria de l'Estat i la rebaixa d'ingressos de la Generalitat, el cap de l'executiu no se separa dels criteris d'austeritat. Una austeritat que -com va dir en roda de premsa a Casablanca durant la celebració d'un dels fòrums empresarial del seu viatge, de contingut marcadament econòmic i comercial- "és la que s'ha de fer si volem endreçar el país".

Mas encara no ha fet cap gestió per garantir aquesta flexibilitat i mentre les coses no canviïn seguirà treballant per reduir el dèficit a l'1,3%. Espera que Rajoy s'aclareixi i que acabi de fer les seves gestions a escala comunitària. Els barons del PP, per la seva banda, també pressionen per ajornar el compliment del dèficit.

Corredor mediterrani

Al marge de flexibilitzar el calendari, Catalunya necessita més inversions i millorar algunes de les seves infraestructures. Per això ahir els empresaris catalans demanaven a la seva contrapart marroquina que s'impliquessin i fessin pressió per aconseguir el corredor mediterrani, que ara Madrid qüestiona, i Mas assegurava als empresaris que Catalunya és ideal per invertir-hi i fer negocis. "Els podem oferir el mateix que França però més barat", va suggerir el president.

stats