Crònica 02/03/2011

Ascó i Vandellòs generen el 3% del PIB de Tarragona

Dani Revenga
2 min

TARRAGONA.El 3% del producte interior brut (PIB) de Tarragona penja de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs II. A la pràctica això representa un impacte econòmic, en el període 2004-2008, de 3.865 milions d'euros i la generació de 41.825 llocs de treballs, entre els directes i els indirectes. És la conclusió de l'estudi que ha fet el departament d'economia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i que s'ha presentat coincidint de ple amb el debat sobre la ubicació del cementiri nuclear i la candidatura d'Ascó per acollir-lo.

La directora de la investigació, Maria Llop, exemplifica aquesta influència econòmica d'una manera més gràfica: les nucleras d'Ascó i Vandellòs II generen "quatre euros per cada euro invertit, dels quals 3,3 euros impacten directament sobre l'economia de la demarcació de Tarragona".

Llop atribueix l'elevat impacte econòmic i el gran nombre de llocs de treball generats per les nuclears als efectes directes, indirectes i induïts de la seva activitat . En primer lloc, es genera la demanda ocasionada de manera directa durant els cinc anys en què s'ha investigat el desenvolupament de l'activitat productiva de les nuclears. Aquesta demanda genera despesa directa per la necessitat d'augmentar la producció d'aquest sector i altres, fet que produeix un efecte sobre la producció sectorial i la conseqüent contractació de mà d'obra. La creació de nous llocs de treball augmenta les rendes salarials i, en últim terme, el consum privat.

Més renda i més consum

"L'augment de la producció comporta més ocupació, fet que genera més rendes salarials i això suposa més consum i, per tant, més demanda", assenyala Llop, que apunta que totes les xifres que es desprenen d'aquest estudi han estat calculades mitjançant una metodologia coneguda com a input-outpu i que permet reflectir les relacions existents entre tots els sectors productius i quantificar en quina mesura la despesa d'un sector es multiplica per tota l'economia d'un territori. Pel que fa als efectes sobre els diversos sectors econòmics, l'estudi indica que en el conjunt de Catalunya el sector més beneficiat per l'impacte econòmic generat per les nuclears catalanes és el dels serveis amb un 22% seguit del de comerç amb un 10%. Els percentatges augmenten de manera significativa si l'anàlisi es limita a Tarragona.

stats