Crònica 18/08/2011

Ascó, la primera central que renovarà la seva llicència

Ignasi Pujol
2 min
Ascó, la primera central que renovarà la seva llicència

Barcelona.El 10 de març passat, la vigília de l'accident nuclear de Fukushima, el govern espanyol va renovar la llicència d'operació de la central nuclear valenciana de Cofrents per deu anys més. Els dos reactors del complex nuclear d'Ascó han estat els primers a passar el mateix tràmit després del desastre japonès. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va donar llum verda el 29 de juliol a la renovació dels permisos de la instal·lació catalana fins a l'any 2021.

Els reactors Ascó I (inaugurat el 1982) i Ascó II (1985) sumen una potència de 2.059 megawatts (MW). El complex és propietat de les elèctriques Endesa i Iberdrola. El febrer passat el Congrés va obrir les portes a allargar la vida de les nuclears més enllà dels 40 anys, tot i que aquesta decisió correspondrà a l'executiu vigent. El subministrament elèctric d'Espanya depèn en un 19,1% de la nuclears, mentre que a Catalunya el pes s'eleva fins al 53%, ja que té tres dels vuit reactors instal·lats a l'Estat.

La fuita de partícules radioactives a Ascó el 2008, un dels incidents més greus de la història nuclear espanyola, va comportar una multa de 15,4 milions d'euros per a l'ANAV, la societat que gestiona les nuclears.

Proves de resistència

La renovació del CSN a Ascó, a instàncies del ministeri d'Indústria, no ha tingut en compte els requeriments de les proves de resistència a què s'han de sotmetre els 143 reactors europeus després de l'accident de Fukushima.

EL CSN va informar dimarts que ha rebut els informes preliminars dels titulars de les centrals espanyoles amb els resultats inicials de les proves d'estrès. Aquestes proves, que hauran de concloure a finals d'any, reavaluen els marges de seguretat de les centrals plantejant-se situacions de més risc. Es tenen en compte perills d'inundacions, terratrèmols, accidents greus o pèrdua de refrigeració.

stats