SEGURETAT SOCIAL
Crònica 21/07/2011

Asepeyo vol regles de joc "clares" per a les mútues

E.f.
2 min

Barcelona.Les mútues d'accidents es lamenten d'una legislació poc clara que les deixa a cavall del sector públic i el privat. El director gerent d'Asepeyo, Jorge Serra, va exigir ahir unes regles de joc "clares" al Govern i va defensar l'eficiència que les mútues aporten en tot el sistema de la seguretat social. Especialment, va destacar, en un entorn de rebaixa de les quotes (un 16% en els últims quatre anys) mentre que, en paral·lel, les mútues han anat assumint noves prestacions per les empreses i els treballadors.

A la junta de mutualistes celebrada ahir, Asepeyo va presentar uns resultats de 165,5 milions d'euros aportats a les arques de la seguretat social el 2010, un 10% més del que va ingressar-hi l'any anterior. Les quotes per contingències comunes van créixer un 3,7% fins als 668 milions, mentre que els ingressos per accidents i malalties professionals van disminuir un 7,01%, fins als 1.075 milions. Aquestes últimes xifres s'han d'emmarcar en un context de caiguda de l'activitat econòmica i, per tant, de disminució en el nombre d'afiliats.

Asepeyo també va destacar que en l'apartat preventiu, el 2010 va ser millor que l'anterior, i l'any passat es va tancar amb una disminució del 6,38% en els accidents laborals amb baixa.

Pel que fa a les previsions de cara al 2011, Serra va assegurar que són una incògnita, sobretot pels diferents canvis normatius que l'executiu va introduint. El president d'Asepeyo, Leopoldo Rodés, va confiar que futurs governs entenguin "més bé" el rol de les mútues per donar-los un marc estable per treballar. Va afegir que es tracta d'un sector atípic i sovint "maltractat" per l'administració, que no considera els treballadors com a part del sector públic, però que en canvi els aplica mesures com la retallada salarial del 5% de l'any passat.

Sobre possibles fusions i creació de corporacions mutuals, el director d'Asepeyo ho va gairebé descartar. Actualment, va dir, només hi ha nou grups de mútues en tot l'Estat, per la qual cosa seria una integració difícil i, ara mateix, a Asepeyo no li cal.

stats